Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vet du om du kan bli hållbarhetschef

Publicerad: 3 maj 2019, 05:42

Det kan tyckas närmast slumpartat vem som blir ansvarig för hållbarhetsfrågorna på ett företag eller i en kommun. Men det finns några gemensamma nämnare.


Jurist, ekonom, beteendevetare, kommunikatör och statsvetare. Det är utbildningar som återkommer bland landets hållbarhetschefer och som kan tyckas långt ifrån frågor om klimatpåverkan, miljötillstånd och socialt ansvar. Men hållbarhetschefens roll liknar inte riktigt något annat jobb. Det framgår tydligt av den kartläggning av hållbarhetschefer som publiceras i det kommande numret av tidningen Aktuell Hållbarhet. Kartläggningen visar även att det enskilt vanligaste jobbet innan rollen som hållbarhetschef är någon slags chefsposition utanför hållbarhetsområdet, exempelvis kommunikationschef, personalchef eller fastighetschef.

Vad är det då som gör att personer med så till synes oförutsägbara bakgrunder blir hållbarhetschefer? Handlar det om en så otydlig roll att ingen riktigt vet vad personen ska göra, är det en slutstation för medarbetare som inte längre har några arbetsuppgifter eller är det en roll för påläggskalvar oavsett bakgrund?

Den bild som växt fram under kartläggningen handlar om att personer som blir hållbarhetschefer till stor del vill vara med och förändra företaget eller organisationen, är väl insatta i hur organisationen är uppbyggd och har god förståelse för vad som är grunden till affärsmodellen eller verksamheten. I många fall handlar erfarenheten från hållbarhetsområdet om ett intresse för frågorna och något man lär sig på vägen.

Samtidigt finns det en kärna av hållbarhetschefer med bakgrund som liknar den tidigare huvudsakliga yrkesrollen inom området, miljöchefen. Ofta handlar det om personer med en civilingenjörsutbildning i botten och lång erfarenhet av arbete med miljöfrågor.

Vägen till hållbarhetschef kan på så vis förklaras med två skolor. Dels den traditionella som är präglad av ett miljöarbete. Och dels den nyare synen på yrket som till stor del handlar om ledarskap, kommunikation och affärsstrategi. Det som förenar de två handlar om att hållbarhetschefen, oavsett bakgrund, måste kunna driva förändring och stå på sig när det uppstår motstånd. Och som många hållbarhetschefer vittnar om är det just en fråga om när motståndet uppstår, inte om.

Daniel Boman
Redaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.