Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så vill bilindustrin fortsätta lura kunderna om utsläppen

Publicerad: 24 April 2014, 11:07

EU vill införa nya tester för att mäta utsläpp från bilar. Tester som mer rättvist visar bilarnas faktiska utsläpp. Men bilindustrin vill fortsätta lura kunderna.


SR Ekot berättar att bilindustrin vill skjuta upp de nya globla tester för bilars utsläpp som EU tagit fram och som man vill ha på plats 2017. Enligt dokument vill bilindustrin försena de nya testerna yterligare fyra år.

Idag mäter bilindustrin utsläpp och bränsleförbrukning under optimala förhållanden med till exempel förtejpade dörrar och all elektronik avstängd. Resultaten, som bilitillverkerna stolt presenterar, har tyvärr väldigt lite att göra med bilarnas faktiska utsläpp och bränsleförbrukning när vanliga människor kör bilarna under normala förhållanden.

EU försöker komma tillrätta med problemet och har tagit fram nya mer relevanta tester. De testerna vill bilindustrin dock inte veta av.
– Bilindustrin har tydligt sagt att den inte vill ha de nya testerna införda förrän efter 2021. De vill fortsätta att använda de gamla testerna som innehåller många kryphål som de fortsätter att utnyttja i syfte att lura sina kunder på sätt som är fel, helt enkelt, säger Greg Archer på miljöorganisationen Transport & Environment till SR Ekot.

Den internationella branschorganisationen för bilindustrin, ACEA, vägrar att ställa upp på en bandad intervju med SR Ekot. Istället svarar man skriftligt till Ekot att EU:s förslag är "oerhört ambitiöst" och man hävdar dessutom att alla kunder redan känner till hur testerna görs.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.