måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill den nya generalen fördubbla konsumtionen av Fairtrade-produkter

Publicerad: 26 augusti 2013, 10:30

Magdalena Streijffert är ny generalsekreterare på Fairtrade. Hon har ett förflutet i riksdagen (s) och har satt det tuffa målet att fördubbla konsumtionen av Fairtrade-produkter de kommande fem åren.


Det är Magdalena Streijffert som tar över rodret och posten som generalsekreterare på Fairtrade.
– Det känns fantastiskt roligt att få arbeta med hållbarhets- och utvecklingsfrågor för Fairtrade som på ett sådant konkret sätt visar att det går att göra skillnad också som konsument, säger Magdalena Streijffert till Miljöaktuellt.
– Jag brinner för den sociala aspekten, det vill säga en hållbar utveckling där mänskliga rättigheter är självklar och en världshandel som är rättvis. Samtidigt hänger allt ihop. För en hållbar produktion behöver den vara både ekologisk, ekonomisk och social för att både naturen och människan ska överleva.

Magdalena satt i riksdagen för socialdemokraterna mellan 2006 och 2010 och kommer senast från PR-byrån Agenda PR.
– Från riksdagen tar jag mig kunskapen om hur den politiska processen fungerar samt det kontaktnät jag hann få under mina fyra år.

Och från jobbet som PR-konsult?
– Vikten av att strategiskt och långsiktigt arbete. Och att våga prioritera, säger Magdalena som har ett tydligt mål för sitt framtida värv.

– Jag tror att svenska konsumenter
kan fördubbla sin konsumtion av Fairtrade-märkta produkter under de kommande fem åren. I Sverige ligger vi fortfarande långt efter både Schweiz och England när det gäller både utbud och konsumtion. Jag kommer arbeta för att Sverige ska ligga i topp när det gäller att köpa Fairtrade-märkta varor.
– 1,3 miljoner Fairtrade-certifierade odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får förbättrade arbets- och levnadsvillkor i takt med att konsumtionen av Fairtrade-märkt ökar. Jag hoppas att ännu fler svenska konsumenter skall bidra till att än fler får möjlighet att skapa sig en bättre framtid för sig och sina barn, fortsätter Magdalena.

Hur ska du lyckas uppnå ditt mål?
– Jag vill göra det genom att få fler att känna till varför det är viktigt att köpa Fairtrade-märkta varor och jag tror att orsaken till att försäljningen gått upp kraftigt tidigare år har skett i samband med att fler känner till vad märket står för. Det vill jag göra genom att fortsätta det framgångsrika kampanjarbete som kännetecknar Fairtrade men också att se till att vi syns på många olika arenor där konsumenter, handlare, företag och kommuner finns idag.

Fairtrades förra generalsekreterrare Helena Marklund går nu på föräldraledighet och sedan vidare till nya utmaningar.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev