Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill EU-kandidaterna lösa hållbarhetsutmaningarna

Publicerad: 10 maj 2019, 09:06

PORTRÄTT på NN den 12 december 2017 i tidningshuset på Gjörwellsgatan 30, Stockholm

I veckan damp valsedlar till Europaparlamentsvalet ner i många svenskars brevlådor. Söndagen den 26 maj är det dags att välja vilka politiker som ska representera oss svenskar i viktiga frågor som klimatet, fossilfria transporter, utfasning av skadliga kemikalier och hållbarhetskrav på företag.


Miljö och hållbarhet är två politikområden som i stor utsträckning styrs från EU. När du går till din vallokal på söndag den 26 maj för att rösta fram Sveriges EU-parlamentariker kan det därför vara bra att ha ett hum om var kandidaterna står i viktiga frågor som klimat, fossilfria transporter, utfasning av skadliga kemikalier och hållbarhetskrav på företag.

Inför det kommande valet har Aktuell Hållbarhet ställt ett antal frågor till kandidater från samtliga riksdagspartier. Svaren visar att det finns stora skillnader i synen på en rad viktiga hållbarhetsfrågor som kommer att avgöras i EU under den kommande mandatperioden.

Klimatfrågan kommer sannolikt under den kommande mandatperioden att vara en fortsatt kärnfråga för EU-parlamentet att ta ställning till. Vad gäller målsättningar finns det här egentligen två spår där parlamentarikerna från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet vill att EU:s medlemsländer ska nå netto noll-utsläpp senast år 2040. Kandidater från övriga riksdagspartier, Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, anser att nollutsläpp kan vänta till år 2050. Extra intressant är förstås att den svenska rödgröna regeringen här kan komma att driva på för skilda klimatambitioner i EU.

I veckan konstaterades på Aktuell Hållbarhets konferens Ekotransport att EU:s lagstiftning inte tillåter nationella förbud mot fossilfordon eller fossilbränslen. Många av riksdagspartiernas EU-kandidater vill dock se ett förbud av fossila bränslen. Här är V ivrigast och vill se ett förbud redan år 2025. Kandidaterna från MP, C, S och L vill också se ett förbud, men nöjer sig med år 2030. Kandidaterna från M och KD gav inget begripligt svar på Aktuell Hållbarhets fråga om fossilbränsleförbud. Vill man garantera att fossildrivna fordon ska fortsätta säljas i all framtid är SD det enda alternativet då partiet inte vill förbjuda fossila bränslen över huvud taget.

Kandidaterna från V, S och MP säger till Aktuell Hållbarhet att kravet på bolagens hållbarhetsredovisningar bör skärpas. Här är kandidaterna från KD och L tveksamma medan M och SD tydligt säger nej.

En fråga det rådde relativ enighet kring gällde utfasning av skadliga kemikalier där kandidaterna från C, V, MP, L och S vill se tuffare krav i kemikalielagstiftningen Reach. Kandidaterna från M och KD svarade “kanske” medan SD passade på frågan.

I nästa nummer av magasinet Aktuell Hållbarhet som kommer ut den 22 maj kan du läsa mer om hur kandidaterna till parlamentsvalet vill driva på, eller inte driva på, EU i en hållbar riktning.

Läs mer i det kommande nummret av Aktuell Hållbarhet här.

Jon Röhne
redaktionschef, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.