Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill EU-parlamentet skydda Arktis

Publicerad: 16 mars 2017, 12:32

I en ny resolution kräver EU-parlamentet ett ökad skydd av Arktis samt ett förbud mot utvinning av naturresurser i området.


EU-parlamentet röstade i dag för att skydda den känsliga miljön i Arktis och för ett förbud mot utvinning av olja i området. EU-parlamentet röstade också för ett upprättande av ett marint skyddsområde med totalförbud mot utvinning av naturresurser som ska sträcka sig över stora delar av de internationella vattnen runt nordpolen.

EU-parlamentet oroas över ökade geopolitiska spänningar i Arktis framöver. I den resolution som parlamentsledamöterna skrev under på torsdagsmorgonen står det att ”de pågående klimatförändringarna ökar de geopolitiska spänningarna i Arktis, eftersom nya farleder och fiskerätter öppnas upp i takt med att isarna smälter, vilket i sin tur driver på länders konkurrens om de tillgängliga naturresurserna.

Resolutionen slår fast att Arktis håller på att värmas upp dubbelt så fort som det globala genomsnittet och att havsisarna krympt kraftigt sedan 1981. Enligt resolutionen är Arktis isar på somrarna numera omkring 40 procent mindre än under somrarna för 35 år sedan.

Under morgonens omröstning röstade 483 parlamentariker för resolutionen, 100 röstade mot och 37 lade ner sina röster.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.