Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill facket bygga sig ur klimatkrisen

Publicerad: 30 juni 2014, 19:33

Sex stora fackförbund vill storsatsa på klimatsmarta bostäder och infrastruktur.


Nästa regering kan halvera arbetslösheten genom att göra klimatsmarta investeringar i bostäder och infrastuktur, menar sex stora fackförbunden i rapporten ”Bygg bort arbetslösheten”. Istället för alliansens nuvarande politik och inriktning på investreinfar som inte leder till några utsläppsminskningar.

– Det finns inga investeringsplaner, vad vi kunnat se, som visar på hur den här regeringen ska uppnå klimatmålen. Under nästa mandatperiod måste regeringen göra något för att lösa både massarbetslösheten och klimatutmaningen, säger Janne Rudén, ordförande i SEKO på ett seminarium i Almedalen.

Fackförbunden föreslår till exempel en tredubblad energieffektivisering av bostäder och en 20-procenti g förstärkning av underhållet i infrastrukturen. De sex fackförbunden får stöd i sin ambition av nationalekonomen Sandro Scocco som tycker att staten haft ett gyllene tillfälle att investera sig ur krisen.

– Vi har haft en historisk möjlighet att ta igen en skada vi fick på 90-talet. Både i form av att låna nästan gratis och dessutom haft lediga resurser i ekonomin. Det var en uppenbar win-win situation för att satsa när ekonomin går ned. Det har man inte gjort. Istället har man drivit en kontracyklisk politik, säger Sandro Scocco.

Det är enligt honom inget fel på investeringsnivån i näringslivet, en linje alliansen satsat på under sin tid vid makten, det konstiga är enligt honom det stora tappet i de offentliga investeringarna under de 20 senaste åren. Han varnar dock för att överskottsmålet i budgeten kan sätta stopp för många önskemål från fackets bygglista.

Regeringens tioårsplan för investeringar i infrastruktur har fått mycket kritik för att bortse från mycket av klimatpolitiken. Det är okänt vilken effekt de många väginvesteringar som ligger i kö i väntan kommer att ge. Innebär den här rapporten att facket också beredda att jobba för att skrota klimatdåliga projekt?

– Om riksdagen beslutar att utsläppen ska halveras så är det klart att vi får se över allt . Idag surras det för mycket och händer för lite. Det får framtiden utvisa hur det blir med Förbifarten och allt detta. Men vi måste se över alltihop om vi ska lyckas med klimatpolitiken, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev