Klimat
Så vill FN att Sverige bättrar sig inom mänskliga rättigheter
Publicerad: 30 mars 2016, 12:08
FN:s kommitté för mänskliga rättigheter granskade nyligen Sveriges arbete med de mänskliga rättigheterna och lämnar nu sina synpunkter. I granskningen får Sverige fem positiva omdömen och 18 anmärkningar med förslag på förbättringar.
För sjunde gången blir Sverige granskat av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter i Genève. Omdömena i granskningen är tuffa. Granskningskommittén ser visserligen positivt på Sveriges feministiska utrikespolitik, regeringens hbt-strategi och att regeringen arbetar för att inrätta en nationell institution för mänskliga rättigheter. Men samtidigt som FN listar fem positiva omdömen finns 18 områden där FN vill se förbättringar.
I listan på förbättringar nämner FN bland annat att konventionen för mänskliga rättigheter inte fullt ut införlivats i den svenska rättsordningen. Den granskande kommittén anser också att svenska kommuner och ”lokalt styrande organ” verkar sakna tillräcklig kunskap om FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. FN rekommenderar också Sverige att utöver kommunanställda tjänstemän öka medvetenheten om mänskliga rättigheter hos domare, advokater och åklagare.
Andra områden som FN vill se förbättringar inom rör den svenska diskrimineringslagstiftningen, tillgänglighet för människor med funktionshinder, romers situation i Sverige, samernas rättigheter, övervåld från poliskåren och arbetet mot rasism. FN anser att Sverige särskilt bör agera mot näthat och kommittén skriver att den med oro ser på fortsatta rapporter om hets mot folkgrupp samt rasistiskt och främlingsfientligt våld mot muslimer, afro-svenskar, romer och judar. Dessutom anser kommittén att svensk media återkommande skildrar muslimer på ett negativt sätt.