fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill FN-stoppa kvicksilverutsläppen

Publicerad: 26 oktober 2011, 08:01

Det mesta av det kvicksilver som idag säljs är ämnat till tandfyllning. Men ofta används tand-kvicksilvret till småskalig guldutvinning där ämnet släpps rakt ut i naturen. Nu vill FN sätta stopp för hanteringen.

Ämnen i artikeln:

GifterMiljögifter

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är SR Klotet som berättar att en stor del av det kvicksilver som släpps ut i världen idag kommer från småskalig guldutvinning. Och att kvicksilvret som används oftast är ämnat som amalgam i tandfyllningar. Nu vill FN stoppa utsläppen från guldgruvorna – men för att lyckas måste man också hejda användningen av amalgam. Något som får kraftigt motstånd från världens tandläkarorganisationer.

Klotet berättar att miljontals människor i över 50 länder arbetar med att få fram guld med hjälp av kvicksilver. Genom att krossa berg och blanda det med vatten och kvicksilver så separeras guldet ur marken. För att sedan bli av med kvicksilvret så eldar man det – ofta över öppen eld. Resultatet blir att kvicksilvret sprider sig i gasform – till marken, till vattnet och in i människors kroppar. Enligt SR Klotet kommer ungefär 20 procent av allt guld på den öppna marknaden från produktion av det här slaget.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev