Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill forskarna återuppliva den tasmanska tigern

Publicerad: 22 november 2013, 12:24

Efter att ha lyckats återuppliva en utrotad groda hoppas nu forskare att kunna återuppliva fler utrotade arter. Ett djur som forskarna vill blåsa nytt liv i är den tasmanska tigern.


Brittiska medier berättar i veckan om forskningsprojektet Lazarus där forskare lyckats få en utrotad grodart att återuppstå med hjälp av dna från vävnad som lagrats i en vanlig frys i 40 år. För att få liv i den utrotade grodarten byttes cellkärnan ut hos en annan grodart som är släkt med den utdöda grodarten på håll. De genmodifierade grodorna överlevde till embryostadiet och klarade sig bara några dagar.

Foto: Wikimedia Commons

Forskarna i Lazarus-projektet hoppas nu på att kunna väcka liv i den tasmanska tigern, en art som antas ha dött ut någon gång under 1930-talet. Det sista kända exemplaret dog på en djurpark i Hobart 1936. Lazarus-projektet leds av professor Mike Archer, ett antal kloningsexperter och grodexperten Michael Mahony.
– Vi måste ha någon process genom vilken vi kan förhindra utrotning, säger Michael Mahony till ABC Radio och förklarar att han ser tekniken som ett slags försäkringspolicy mot utrotning.
– Det handlar inte bara om att få tillbaka arter från de döda, utan att försäkra oss om att vi tekniskt kan lösa kriser orsakade av artfurluster, fortsätter han.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.