Klimat
Så vill Greenpeace göra med kolet
Publicerad: 21 oktober 2015, 10:13
Miljöorganisationen har en plan som innebär det definitiva slutet för Vattenfalls hårt kritiserade brunkolsverksamhet.
Som Miljöaktuellt tidigare berättat är Greenpeace en av spekulanterna på statliga Vattenfalls gruvor och kraftverk.
Enligt Sveriges Radios Vetenskap & miljö vill Greenpeace bilda en stiftelse som tar över och sedan skrotar hela klabbet. Tanken är att det ska vara klart senast 2030.
Enligt miljöorganisationens beräkningar är Vattenfalles brunkolstillgångar värda mindre än 5 miljarder kronor, vilket kan jämföras med andra uppskattningar då prislappen har legat på 20-30 miljarder kronor.
Men Greenpeace har tagit med den miljöförstörande aspekten i sin kalkyl och konstaterar att kol dessutom attraherar allt färre investerare.
– Det handlar exempelvis om luftföroreningar, vattenföroreningar och högre koldioxidutsläpp, säger Annika Jacobson, chef för svenska Greenpeace, till Sveriges radio.
Ingvar Mattson, finansanalytiker på Swedbank, säger till SR:s Klotet att summan som miljöorganisationen kommit fram till inte är helt fel. Det är ett nytt sätt att räkna på, menar han, en ”form av finansiell aktivism”, som han uttrycker det.
– Det kanske ligger närmare verkligheten än 20-30 miljarder, säger Mattson.
Tipset om att Greenpeace kunde ge sig in i budgivningen kom från förresten inifrån Vattenfall, uppger Supermiljöbloggen.
Den 22 september skrev Oskar Ahnfelt, då anställd som Public Affairs-chef på Vattenfall, på Twitter:
"Alla ni som vill att Vattenfall inte ska sälja brunkol utan äga och lägga ner. Bara att ge sig in i budgivningen! Crowdfunding, Greenpeace?"
Ola Söderlund