Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill hon få transporter mer hållbara

Publicerad: 23 februari 2015, 10:02

– Det är angeläget att titta på transporter i en hållbar framtidsutveckling, säger Transportstyrelsens nya generaldirektör Maria Ågren till Miljöaktuellt.


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt
Idag
den 23 februari.

Maria Ågren lämnar chefsposten på Naturvårdsverket och har i dag utsetts till ny generaldirektör för Transportstyrelsen av infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Maria Ågrens första uppgift blir att på regeringens direktiv se till att den hårt konkurrensutsatta transportsektorn – väg, järnväg, luft och sjöfart – blir bättre på att följa svenska regler ur bland annat trafiksäkerhets- och miljösynpunkt.

– Det är angeläget att titta på transporter i en hållbar framtidsutveckling. Alla transportslag har sina utmaningar och möjligheter, det är viktigt att jobba så att det blir en helhet i samhällsutvecklingen, säger Maria Ågren till Miljöaktuellt.

Hon har lång bakgrund i statliga myndigheter.

– Jag känner statsförvaltningen och förstår rollen, och vet hur man som myndighet kan agera. Det känns spännande att komma in i ett nytt sammanhang och jag tar med mig mycket erfarenhet från Naturvårdsverket.

När det gäller den ständigt återkommande problematiken med inställda och försenade tåg vill Maria Ågren i dagsläget inte svara på hur hon tänker tackla det som högsta ansvarig på Transportstyrelsen.

– Där behöver jag titta på rollfördelningen, det är primärt för mig att förstå och komma in i sammanhanget, säger Maria Ågren, som uttalat att hon "brinner för en hållbar samhällsutveckling, ekonomiskt, socialt och ekologiskt" och menar att vägen dit är smarta transportlösningar.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.