Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill Husqvarna bli en del av delningsekonomin

Publicerad: 20 april 2017, 11:14

Husqvarna ger sig in i delningsekonomin. I ett nytt projekt ska man testa att låta människor hyra företagets maskiner under en kortare period.


Ämnen i artikeln:

Cirkulär EkonomiHållbara Affärer

– Vi tagit fram en uppkopplad container med 30 olika skåp. I varje skåp finns det en batteriprodukt som man kanske inte behöver varje vecka. Om man idag vill använda de här produkterna köper man ofta en enklare variant. Men med det här alternativet kan man få tillgång till en proffsprodukt och låna den för den dagen man behöver. Man behöver inte förvara den eller sköta om den. Man använder den, lämnar tillbaka den och ser till att den är i bra skick till nästa användare, berättar Margaretha Finnstedt, kommunikationschef på Husqvarna.

Det första skåpet med Husqvarnas maskiner kommer att finnas i Bromma Blocks i västra Stockholm från maj till oktober.
– Därefter ska vi göra en utvärdering där vi tittar på tekniken, hur det funkat, kundunderlaget, kundmogenheten. Vi ser ju att delningsekonomin ökat men sedan är det här helt nytt, vi är först i branschen med att göra det här att ett företag går in och garanterar att det är en kvalitativ produkt, och tar ett ansvar är någonting som inte gjorts förut. Det ska bli superspännande att se om folk är redo för det här, säger Margaretha Finnstedt.

Vad har Husqvarna att vinna på att låna eller hyra ut produkter istället för att sälja dem?
– Att hyra ut produkter är också en intäktsmodell. Vi ser det dessutom som en möjlighet för folk att testa olika produkter som de funderar på att köpa. Det är också en av de sakerna som vi ska utvärdera, om det här fungerar mest som hyresprodukt eller om det blir ”try before you buy”.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.