Klimat
Så vill Ikea skapa trygghet för nyanlända familjer
Publicerad: 27 april 2018, 08:03
I projektet Livskonceptet försöker Ikea tillsammans med Rädda Barnen ge nyanlända familjer en säker och trygg inomhusmiljö, en inkluderande och säker utomhusmiljö och det sociala kittet däremellan.
Kommuner runt om i landet placerar i allt större utsträckning nyanlända familjer i tillfälliga modulhus. Det är familjer som ofta saknar resurser för att ta nästa steg när de fått sitt första boende – att inreda och skapa en säker och trygg inomhusmiljö för alla åldrar. Tillsammans engagerar sig nu Ikea och Rädda Barnen i de här familjernas situation.
– Vi kallar projektet Livskonceptet och arbetet baseras på tre ben; en säker och trygg inomhusmiljö, en inkluderande och säker utomhusmiljö och det sociala kittet däremellan, säger Tyler Gniewotta, trygghetssamordnare på Rädda Barnen.
Familjer som kommer till en kommun från Migrationsverkets boende gör ofta det utan möbler. Att komma till en helt tom lägenhet, en ny kommun och ett nytt sammanhang innebär en stor förändring för barn. Så en del i det här är ett inredningspaket från Ikea som utgår från nyanlända familjers situation.
– Det ska vara säkra möbler och andra produkter som skapar en trygg och positiv inomhusmiljö med utgångspunkt i barns behov av lek och trygghet för sin utveckling, säger Tyler Gniewotta.
Projektet har planerats under ett år, men går in i ett skarpt läge nu i sommar i Lund. Förutom Ikea och Rädda Barnen bidrar också Lunds kommun, Lunds kommunala fastighetsbolag, Länsstyrelsen i Skåne och forskare från Malmö Universitet och Harvard University.
För Ikea är det här en del i hållbarhetsarbete och en fortsättning på tidigare samarbeten mellan framförallt Rädda Barnen och Ikea Sverige. Ikea berättar om samarbetet med Rädda Barnen i sina svenska varuhus och på ikea.se.
– Vi ska bidra till mångfald och inkludering överallt där vi har verksamhet. Det här bygger på icke-kommersiella aktiviteter och det finns inga krav på branding eller marknadsföring kopplat till projektet, säger Lisa Holmberg, Sustainability Leader på Ikea Sverige.
Om Ikea står för hårdvaran så bidrar Rädda Barnen med mjukvaran och allt det andra. Det handlar om att se till att barnperspektivet blir vägledande för en trygg uppväxt för barnen. Rädda barnen har anställt två trygghetssamordnare som arbetar 50 procent var i projektet.
– Vi kommer att ha kontor på plats där familjerna bor och även ha möjlighet att driva en så kallad barnvänlig plats med möjlighet till lek och utveckling för barnen och föräldrarna. Vår uppgift är även att fånga upp barnens och föräldrarnas behov och tillsammans med dem arbeta för inkludering på olika sätt, säger Tyler Gniewotta.
Både Ikea och Rädda Barnen kommer till Aktuell Hållbarhets konferens Hållbar Design, den 31 maj i Stockholm, för att berätta mer om projektet och diskutera dess olika delar.
Läs mer om konferensen Hållbar Design