Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill ingenjörerna rädda klimatet

Publicerad: 25 september 2013, 10:43

På fredag presenterar IPCC sin senaste klimatrapport. Så här vill ingenjörerna rädda världen om inget annat hjälper.


Det är Aftonbladet som listar de främsta förslagen på planetär ingenjörskonst – tekniska lösningar för att rädda jorden från global uppvärmning. Enligt tidningen är det ”världens tyngsta vetenskapsmän” som står bakom förslagen. Forskaren Anders Hansson vid Linköpings Universitet berättar att alla förslagen på listan, utom de som handlar om rymden, är tekniskt rimliga och skulle kunna genomföras relativt omgående.
– Alla förutom de förslag som rör rymden är egentligen tekniskt rimliga att genomföra på kort sikt men de är inte acceptabla ur ett riskhänseende. Tekniken med svavelpartiklar i stratosfären har störst potential men också störst risker. Den kan klara att hantera hela den väntade temperaturökningen. Men risken är att man samtidigt slår ut monsunregnen. Och om inte systemet underhålls riskerar klimatet att bli ännu värre än det var innan, säger han till tidningen.

Här är Aftonbladets lista:

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.