Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill kommunala miljöchefer hjälpa polisen bekämpa miljöbrott

Publicerad: 21 augusti 2012, 11:46

Med anledning av Findus utsläpp i Vegeå, och Skånepolisens oförmåga att utreda ärendet, påminner nu föreningen Kommunala miljöchefer om de råd man tidigare gett till Justitiedepartementet om hur man bättre kan säkra bevis vid miljöbrott.


Det finns en rad problem inom bekämpningen av miljöbrott. Det konstaterar föreningen Kommunala miljöchefer. Föreningen har emellertid ett antal förslag till hur arbetet skulle kunna bli bättre – förslag som man skickat till justitiedepartementet redan för ett år sedan.

På grund av den senaste bristen på agerande av polisen i Skåne vid pågående miljöbrott vid Findus utsläpp i Vegeå så passar föreningen på att på minna om de förslag man tidigare lämnat. Förslagen från de kommunala miljöcheferna kan sammanfattas i tre punkter.

För det första vill man att miljöbrottsutredarna anställs direkt inom miljöbrottskammaren REMA. Man konstaterar att miljöbrottsutredarnas arbetssituation behöver förbättras. Idag arbetar utredarna under två chefer – dels en inom polisorganisationen som avgör deras arbetsuppgifter, dels åklagaren som styr utredningsarbetet. Kommunala miljöchefer konstaterar att det inte är så sällan som miljöbrottsutredarna tas till andra polisiära arbetsuppgifter vilket medför att miljöbrottsutredningarna blir försenade.

För det andra föreslår Kommunala miljöchefer att mark- och miljödomstolarna dömer i brott inom miljö- och hälsoskyddsområdet.
– Miljöbrotten avgörs vid landets tingsrätter och sannolikheten för att en domare får någon erfarenhet av miljöbrott är mycket liten och slumpmässig. Det medför att även domstolarna är nybörjare i de flesta miljöbrottsmål som behandlas i tingsrätterna. Domstolarna befinner sig i samma situation som åklagarna innan vi fick särskilda miljöåklagare. Denna fråga kan lösas genom att låta mark- och miljödomstolarna ta över alla miljöbrott, skriver man i sitt brev till Justitiedepartementet.

Det tredje förslaget från Kommunala miljöchefer är att tillsynsmyndigheterna ges tydligare befogenhet att göra en första bevissäkring när de upptäcker misstänkt miljöbrott.
– Vid många brott är det den första tiden efter det att brottet begåtts som är avgörande för om lagföring ska vara framgångsrik. Bevissäkring på brottsplatsen vid miljöbrott är minst lika viktig som i andra typer av brott. Fortfarande är det för få miljöbrott som leder till fällande dom trots de reformer som genomförts. Ett av skälen är att förundersökningarna vanligtvis startar långt efter att brott har begåtts. Det medför att det vatten som förorenades för länge sedan runnit bort, avfall som hanterats fel är bortforslat och förorenad mark är bortschaktad, skriver man.

Det bästa av allt med förslaget kanske ändå är att de här reformerna inte kostar en krona, konstaterar Kommunala miljöchefer.
– Inga nya resurser behöver tillföras och inga nya tjänster inrättas, men effektiviteten, tror vi, kommer att öka kraftigt genom ökad specialisering och ökad kompetens hos både domstolar och utredare, säger man.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.