Klimat
Så vill Konkurrensverket fixa hållbar upphandling
Publicerad: 9 april 2014, 13:10
Diskussionen om den hållbara upphandlingen fortsätter. Regeringen satsar hårt på att utveckla ett centralt upphandlingsstöd på Konkurrensverket. Men oppositionen är kritisk.
Ämnen i artikeln:
Åsa RomsonKonkurrensverket håller på att inrätta ett nationellt upphandlingsstöd – ett uppdrag man fick av regeringen i slutet av oktober. Generaldirektör Dan Sjöblom lovar att stödet för hållbar upphandling kommer att vara i ”världsklass”.
– Det är två månader kvar till skarpt läge och jag vill minska de otydligheter som finns kvar, säger Dan Sjöblom på Miljöaktuellts konferens Hållbar Upphandling.
Regeringen satsar nästan 80 miljoner i extra stöd nästa år och just nu pågår rekrytering för att stärka kompetensen på Konkurrensverket. Mellan 60 och 80 personer kommer enligt Dan Sjöblom att jobba med uppgiften dagligdags. Telefonslussen har redan öppnat.
Regeringens mål är att kraftsamla upphandlingsstödet på en myndighet. En del arbetsuppgifter har redan flyttats över från Vinnova och Kammarkollegiet och på Miljöstyrningsrådet förbereds flytten över till Konkurrensverkets lokaler.
Enligt Dan Sjöblom kommer Konkurrensverket att bygga vidare på Miljöstyrningsrådets framgångrika arbete, bland annat får man ta över en databas med över 800 separata kriterier som byggts upp sedan starten 2007.
– Hållbarhetsfrågorna blir en viktig byggsten i vårt uppdrag. Med den här reformen kommer Konkurrensverket att få en bredd och ett djup som saknar motsvarighet i Europa, säger Dan Sjöblom.
Det är enligt honom viktigt att lyfta upphandlingsfrågorna till en strategisk nivå i organisationerna, så att man får ut mer av de mellan 500 och 600 miljarder kronor av offentliga investeringar som görs varje år.
På plats på konferensen Hållbar Upphandling fanns också företrädare för oppositionen. Och de är långt ifrån lika optimistiska kring regeringens upplägg att införliva Miljöstyrningsrådet i Konkurrensverket. Språkröret Åsa Romson (Mp) säger till exempel att allt kan bli helt annorlunda efter höstens riksdagsval.
– Vi har tagit ett initiativ i näringsutskottet för att göra om detta. Kommunsektorn måste få vara med och bygga upp det här arbetet, säger hon.
Hon tycker att det är olyckligt att regeringen driver igenom reformen i slutet av mandatperioden och vill utreda frågan ett varv till. Det är en enligt henne en fråga om den politiska viljeinriktningen och då räcker det inte med några fina ord i statsbudgeten.
Hon får stöd av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Ardalan Shekarabi som menar att Konkurrensverkets jurister haft en alltför restriktiv syn på EU- rätten och därmed hindrat fullt genomslag för hållbarhetskraven. Det kanske inte är rätt myndighet för uppdraget.
– Men det är inte juristerna på Konkurrensverket som är det egentliga problemet utan det politiska uppdraget myndigheten haft. Och det gäller även andra myndigheter, säger Ardalan Shekarabi.
Även om Konkurrensverket förändrat sin attityd till det bättre under det senaste året är det enligt honom lång väg att gå. Men det är för tidigt att säga om man vid en eventuell valseger kommer att riva upp avtalet med Konkurrensverket eller inte. Det är oklart i dagsläget.
Kristdemokraternas ekonomiska talesperson Anders Sellström tycker att det är olyckligt att oppositionspartierna sätter käppar i hjulet för regeringens stora satsning på ett samlat upphandlingsstöd. Konkurrensverket kommer att få nästan 80 miljoner kronor i extra stöd nästa år för att hjälpa upphandlarna.
– Vi vill utveckla detta ett steg till och göra det till en strategisk fråga i organisationerna. Konkurrensverket ska utveckla Miljöstyrningsrådets framgångsrika arbete och få till flera verktyg som fungerar i hela landet, säger Anders Sellström.
Erik Klefbom