Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så vill kyrkan tvätta pengar

Publicerad: 12 Maj 2015, 09:47

Svenska kyrkan har flera recept på hur smutsigt kapital kan bli rent.


Ämnen i artikeln:

Finans

Det handlar alltså om hur finansbranschen kan ställa om till mer klimatsmarta placeringar och Svenska kyrkan ger flera konkreta tips på vägen dit i sin senaste rapport om ansvarsfulla investeringar.

– Trycket ökar på kapitalägare och förvaltare att vara en aktiv kraft i omställningsarbetet. Vi ser att allt fler börjar agera. En snabb tillströmning av investeringar i gröna obligationer är ett exempel. Men branschen måste kraftsamla om den ska bli en tydlig, positiv kraft, säger Anders Thorendal, finanschef för Svenska kyrkan, som gick över till en mer klimatvänlig förvaltning 2009 – bort från kol och olja.

Enligt Svenska kyrkan är synen på risk i kapitalbranschen ”för snäv” eftersom riskanalysen alltför sällan omfattar exempelvis klimat- och miljöfrågor.

En annan bromskloss som nämns för en klimatvänligare finansnäring är, enligt Svenska kyrkan, att belöningssystemen för prestationer är för kortsiktiga.

”Vi vill se en utveckling mot mer långsiktiga incitament, vilket ökar chansen för hållbara investeringsbeslut.”, skriver Svenska kyrkan.

Här är pressmeddelandet.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Finans

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.