Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så vill miljöministern skapa samsyn om markanvändningen

Publicerad: 20 Oktober 2011, 06:44

Att många intressenter använder Sveriges markytor leder till motsättningar och svårigheter att nå uppsatta miljömål. Därför har den nytillträdde miljöministern Lena Ek gett ett nytt uppdrag till den parlamentariska miljömålsberedningen att utreda markfrågan.


Den svenska marken används till allt från jordbruk och skogsbruk till vindkraft, friluftsvis och vägbyggen. Med så många intressenter uppstår lätt motsättningar som kan göra det svårt att nå uppsatta miljömål och få till en långsiktigt hållbar markanvändning.

Tidningen Riksdag & Departement berättar nu om den nytillträdde miljöministern Lena Eks första stora giv – nämligen att ge ett uppdrag till den parlamentariska miljömålsberedningen att göra en problemanalys av området och vidare föreslå etappmål, styrmedel och åtgärder till. Miljömålsberedningen har redan tidigare dragit slutsatasen att det inom både jordbruk och skogsbruk behövs politiska prioriteringar för att komma framåt.

Senast den sista mars 2012 ska Miljömålsberedningen presentera sin problemanalys med prioriteringar. Sommaren 2014 ska ett förslag till etappmål och en strategi för markanvändningen vara klar.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.