Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill miljörörelsen förändra Sveaskog

Publicerad: 6 februari 2019, 14:16

Miljörörelsen pressar regeringen att ändra förutsättningarna för Sveaskog.

Foto: Mostphotos/Michael Erhardsson

Det är dags att ändra ägardirektiven till Sveaskog och bland annat minska avverkningen. Det menar den svenska miljörörelsen som i dag lanserar en kampanj för att ändra Sveaskogs verksamhet.


Med fyra krav till regeringen och näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill miljörörelsen ändra förutsättningarna för Sveaskog. Bland annat handlar det om att skydda alla statliga skogar med höga naturvärden som Sveaskog förvaltar och att använda statliga skogar med låga naturvärden för att byta mot privatägd skog med höga naturvärden.

Bakom uppropet ”Vår skog” som lanseras i dag står 23 organisationer, som Naturskyddsföreningen, WWF, Skydda Skogen och Greenpeace.

”Vi vill att den statliga skogen förvaltas föredömligt och att skogen används som ett av flera verktyg för att på ett kostnadseffektivt, tidsbesparande och kraftfullt sätt komma närmare att nå våra miljömål. Att avverka och omvandla värdefulla naturskogar till enformiga plantager och uniforma ungskogar med bara ett eller två trädslag är inte hållbart. Vi behöver intakta ekosystem och mer variationsrika skogar för att skogens växter och djur ska överleva långsiktigt och bättre klara av att stå emot klimatförändringar”, säger Stig-Olof Holm, talesperson Skydda Skogen.

Bakgrunden till uppropet är enligt miljöorganisationerna att det statliga skogsbolaget Sveaskogs skogar ägs gemensamt av svenska folket och att det enligt opinionsundersökningar är viktigt för de flesta svenskar att naturvärdena i skogen värnas. Samtidigt har skogsbolaget under de senaste åren fått hård kritik för avverkningar av skogar med höga naturvärden och undermåliga skogsbruksmetoder.

De fyra krav som i och med kampanjen ställs till regeringen är:

1 Skydda alla statliga skogar med höga naturvärden som Sveaskog förvaltar.

2 Använd statliga skogar med låga naturvärden för att byta mot privatägd skog med höga naturvärden för att ge dessa skogar ett skydd.

3 Staten och Sveaskog ska vara en förebild och ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ett ekosystembaserat, hyggesfritt skogsbruk.

4 Sveaskogs avkastningskrav måste sänkas så att punkterna ovan kan genomföras.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev