Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill Naturskyddsföreningen skärpa kontrollen av gruvbolag

Publicerad: 19 juni 2014, 10:26

Låga skatter och subventionerad infrastruktur har ökat utländska bolags intresse för gruvbrytning i Sverige. Men lagstiftarna ser alldeles för lättvindigt på branschens miljöproblem, konstaterar Naturskyddsföreningen i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Mikael KarlssonNaturskyddsföreningenSnf

– Den svenska gruvpolitiken håller på att skapa ett monster. Det vi hittills sett i Blaiken, Aitik och Kallak är varningssignaler för att vi håller på att återuppväcka de miljöproblem som vi lämnade bakom oss på sextiotalet. Förutom djupa sår i landskapet så riskerar vi skattebetalare att få stå med notan för att städa upp i miljön efter företagens härjningar, säger Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen.
Föreningen konstaterar att regelverket som kontrollerar gruvindustrin måste stärkas, till exempel genom att ställa tydliga krav på gruvbolagens ansvar för efterbehandling, samt att ta bort regeln som innebär att tillstånd till prospektering och brytning kan ges mot markägarens vilja.

En annan viktig punkt är att skärpa granskningen av gruvbolag redan när de söker prospekteringstillstånd. Den bedömning som sker idag har enligt SNF stora brister och den ansvariga kontrollmyndigheten Bergsstaten har varken resurser eller mandat att ta reda på detta.

Ladda ner rapporten här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev