Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill Norden lösa klimatproblemen tillsammans

Publicerad: 7 december 2018, 09:52

Foto: Foto utsläpp: MaxPixel Foto flaggor: Hansjorn/Wikimedia Commons

I dag lanserar de nordiska ländernas regeringar ett nytt nordiskt miljö- och klimatsamarbete.


Ett nytt nordiskt samarbetsprogram för miljö och klimat ska hejda förlusten av biologisk mångfald, minska plastutsläppen i haven och skapa en hållbar användning av naturresurser.

Det nya samarbetsprogrammet slår också fast att de nordiska länderna i framtida klimatförhandlingar ska leverera “gemensamma nordiska inspel”. Med detta menas att de nordiska länderna ska samarbeta i internationella förhandlingar och aktivt följa upp genomförandet av internationella miljö- och klimatavtal. Den svenska regeringen skriver också att det nordiska klimatsamarbetet ska fokusera på ambitionerna i Parisavtalet.

Samarbetsprogrammet har tagits fram av Nordiska ministerrådet och gäller för perioden 2019-2024.
“De nordiska länderna har visat att samarbete kring miljö och klimat ger resultat. Med det nya samarbetsprogrammet kommer vi att fortsätta stärka det nordiska samarbetet och Nordens globala röst i miljö- och klimatfrågor”, säger miljöminister Karolina Skog (MP) i en kommentar.

Sverige har haft ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet under 2018 och miljöminister Karolina Skog har varit ordförande för området miljö och klimat.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.