måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill politikerna rädda Östersjön

Publicerad: 2 juli 2014, 19:51

Vad ska stå i den kommande regeringsdeklarationen, det var uppgiften som partiernas representanter fick under ett seminarium i Almedalen.

Ämnen i artikeln:

Jens HolmKristdemokraternaMatilda ErnkransModeraternaRoger TiefenseeSocialdemokraternaVänsterpartiet

Uppsala universitet och Forum Östersjön anordnade under onsdagen ett seminarium där man frågade sig vad partierna egentligen vill göra för Östersjön. I slutet av debatten fick politikerna på plats uppdraget att berätta vad de skulle säga om de hade fria händer att skriva ihop nästa regeringsdeklaration.

Så här lät det:

Jens Holm, Vänsterpartiet:
– Östersjön ska vara ett friskt och levande hav i alla aspekter. Vi ska uppnå god ekologisk status. Konkreta steg för att uppnå detta ska tas redan under kommande mandatperiod.

Christer Akej, Moderaterna:
– Vi slår fast att det är viktigt att vi har ett gott miljötänk, men det ska vara kombinerat med tillväxt. Med större samlade resurser kan vi satsa mer på icke minst forskning och utveckling som i grunden gynnar alla de här områdena, hållbart fiske, stoppad övergödning, stoppade utsläpp av kväve och fosfor och stoppade utsläpp av kemikalier.

Helena Leander Miljöpartiet:
– Vi ska klara våra miljömål på land så väl som i havet. Ett friskt Östersjön, ett friskt ekosystem, är grunden för mänsklig välfärd.

Irene Oskarsson, Kristdemokraterna:
– Med förvaltarskap för ögonen betyder det att vi måste jobba med Östersjön och få en hållbar förvaltning av resurserna. Så kan vi ta räntan på kapitalet och använda det att förädla och skapa förutsättningar för människor som bor och lever i kustområden så att vi kan lämna ett friskare hav till nästa generation.

Matilda Ernkrans, Socialdemokraterna:
– Den här regeringens ambition är att klara alla miljömål. Det betyder att vi ska ta fram en plan med kraftfulla åtgärder för att stoppa övergödningen och stärka vattenkvaliteten till god ekologisk status i Östersjön. Åtgärderna ska plockas fram denna mandatperiod. Det här är en regering som bygger på handlingskraft. Vi är beredda att återta den förvaltningstradition som har varit känd i Sverige, att regeringen med hjälp av myndigheter styr Sverige och tar ansvar för att den politik man vill driva igenom också har en majoritet i Sveriges riksdag.

Roger Tiefensee, Centerpartiet:
– En hållbar havsmiljö kräver en handlingsplan för att uppfylla målet om tio procent marina reservat och en ekosystembaserad fiskeförvaltning. Det vill vi göra i samråd med näringspolitiska intressen, miljöpolitiska och sociala intressen, för att få en hållbar förvaltning.

Sverker Thorén, Folkpartiet:
– Östersjön är inte bara ett miljöproblem, det är även en möjlighet och ett åtagande för hela samhället och hela regionen. Vi kommer att presentera en handlingsplan på två mandatperioder om hur vi kommer i världsklass i företagande om vattenteknologi, grön teknologi. Vi kommer fokusera på det viktigaste åtgärderna så att vi gör rätt saker vad gäller övergödning, överfiske och farliga ämnen. Och vi kommer se till att samverka mellan departement, myndigheter, förtag, men också länder och regioner, oerhört mycket mera aktivt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev