Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill Putin industrialisera Arktis

Publicerad: 20 oktober 2011, 08:21

Rysslands premiärminister Vladimir Putin höjer insatsen i kapplöpningen om Arktis, rapporterar the Ecologist.


Ämnen i artikeln:

Arktis

Det bistra klimatet har länge dämpat entusiasmen för att exploatera de ryska delarna av Arktis. Men nu är vinden på väg att vända, rapporterar journalisten Tom Levitt i tiskriften the Ecologist

I september besökte
premiärminister Vladimir Putin den stora hamnstaden Arkangelsk vid Vita Havet.  Under mötet lade han fram planer för hur man ska öka utvinningen av olja och gas i området, bygga terminaler, infrastruktur och utveckla sjöfarten på den alltmer isfria Arktiska sjön.

Enligt Tom Levitt
råder det efter mötet inget tvivel om hur mycket Kreml och Moskva vill hårdexploatera den frusna kontinenten. Det är startskottet för en ny epok och inget mindre än en industrialisering av Arktis. Med konsekvenser värre än tidigare guldrusher och valjakter.

Och det finns mycket att hämta. USA:s geologiska institut uppskattar att 22 procent av världens oupptäckta reserver av olja och gas finns runt Arktis och att 240 miljarder fat olja redan upptäckts – en mängd i paritet med Saudiarabiens kvarvarande reserver.

Vid sidan av Grönland
är Ryssland det land som flyttat fram sina positioner allra längst i kapplöpningen. Det är enligt Kreml strategiskt nödvändigt att exploatera områdets rikedomar. Enligt Tom Levitt har den internationella konflikten avdramatiserats eftersom företagen i väst står på kö för att samarbeta med sina ryska konkurrenter.

Ryska Gazprom har nyligen startat samarbete med norska Statoil om det enorma Stockmannfältet i Barents Hav och statsägda Rosneft har sedan BP puttats bort gått ihop med Exxon Mobil för att utvinna gas och olja i Arktiska sjön.

Under det senaste året har Ryssland skrivit under en rad avtal som bryter kontinentens isolering för gott. I september 2010 löste Ryssland och Norge upp en länge ouppklarad gränstvist – dagen efter började norska bolag arbeta på sin sida av gränsen och ryssarna har sagt att de ska börja 2012.

Enligt ryska WWF finns det bara ett naturskyddat område i hela ryska Arktis – en region med några av de sista intakta ekosystemen på planeten.

– Ryssland satsar ingenting
på att kartlägga och övervaka ekosystemen och däggdjuren i regionen. De vill få oss att tro att Arktis bara är ett obebott isblock utan biologisk mångfald, säger Tatjana Minajeva på Wetlands International till Ecologist.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Arktis

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.