Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill regeringen förenkla miljöprövningen

Publicerad: 17 augusti 2012, 07:22

Regeringen föreslår idag ändringar av miljöbalken. Syftet är att göra miljöprövningen enklare för företagen. Samtidigt hävdar Miljöminister Lena Ek att miljöskyddet inte ska försvagas.


Idag lämnar regeringen in förslag på en ny utformning av reglerna för miljöprövning i miljöbalken. Syftet till förändringen är att skapa en snabbare och effektivare miljötillståndsprocess.

I dagens "Brännpunkt" på SvD:s debattsidor går miljöminister Lena EK också ut och förklarar förslaget. Hon menar att "Miljöprövningen vid till exempel vägbyggen måste bli mer förutsägbar. Samtidigt ska inte miljöskyddet försvagas". Hon menar också att "miljöprövningen inte ska vara mer komplicerad än vad som krävs med hänsyn till miljön":

I sitt debattinlägg hävdar Lena Ek att dagens bestämmelser kring miljökonsekvensbeskrivning kritiserats av både kommuner och av näringslivet för att vara både svåröverskådliga och svårtillämpade. Därför, menar hon är det viktigt att få en enklare och öppnare prövningsprocess "med tydligare miljöintegritet".

En konkret förändring i regeringens förslag är att begreppen "miljöbedömning" och "miljökonsekvensebdömning" helt tas bort. Istället ska man uteslutande använda begreppet "miljöpåverkan". Det viktiga, menar man, är huruvida en verksamhet eller åtgärd anses innebära en betydande miljöpåverkan eller ej. Efter att man bedömt om miljöpåverkan anses betydande eller ej bestämmer man om man ska tillämpa de formaliserade kraven i miljöbalken som för att bedöma miljökonsekvenserna.

Förslaget säger också att regeringen ska kunna slå fast redan från början vilka verksamheten och åtgärder som alltid ska anses medföra en betydande miljöpåverkan och vilka som inte ska det. På så sätt får man enligt regeringen en större förutsägbarhet om vilka krav som ska ställas i den framtida prövningen.

Lena Ek fördydligar emellertid i sitt debattinlägg: "Regeringen kommer dock inte att ta ställning i frågan om vilka verksamheter som ska placeras i vilken kategori förrän frågan utretts. Detta för att säkerställa att urvalet sker med hjälp av miljöteknisk och miljörättslig expertis."

Förslaget är nu ute på remess och remisstiden går ut i oktober. Lena Ek skriver att hon välkomnar en bred diskussion om förslaget, som regeringen vill ska träda i kraft under 2013.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.