Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill regeringen lösa skogskonflikten

Publicerad: 18 maj 2018, 08:22

Foto: Johan Jönsson/ Wikimedia Commons

Debatten om skogen har blivit allt mer infekterad. I dag lanserar regeringen flera åtgärder som kan komma att låsa upp de värsta knutarna.


Regeringen som i dag lanserar ett nationellt skogsprogram vill skapa nya förutsättningar i den låsta skogsdebatt som under året blivit allt mer infekterad. Motsättningarna har bland annat handlat om inventering av nyckelbiotoper och ersättning till skogsägare.

I samband med det nya nationella skogsprogrammet får Skogsstyrelsen ett uppdrag om en ny landsomfattande inventering av nyckelbiotoper, dessutom genomför regeringen en översyn av artskyddet.
– Frustrationen och den hårda tonen i debatten är till viss del kopplad till artskyddet, då det är otydligt hur det ska tillämpas. Målet är att reda ut de otydligheterna, samtidigt tar regeringen ett steg framåt för skogspolitiken i stort. Vi vill skapa incitament för markägare att tjäna pengar på sin skog och samtidigt utveckla skogsvärdet, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till Aktuell Hållbarhet.

En av de stora frågorna hon pekar på är otydlighet kring när markägare kan få ersättning och inte, vilket alltså ska förtydligas.
– Med det nya skogsprogrammet hoppas vi kunna lösa en del av de konflikter som finns och att balansera frågor som biologisk mångfald, sociala värden, tillväxt och bioekonomi.

Läs mer om Sveriges nya nationella skogsprogram

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.