Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill regeringen stärka miljö- och klimatarbetet

Publicerad: 6 september 2019, 08:05

Miljöpartiets två språkrör Isabella Lövin och Per Bolund presenterade under förmiddagen regeringens huvudsakliga förslag på miljö- och klimatsatsningar i höstbudgeten, som presenteras den 18 september.


Regeringen berättade på fredagmorgonen att den bland annat vill fördubbla det så kallade Industriklivet och satsar 600 miljoner kronor 2020, jämfört med 300 miljoner kronor under det första året 2018. Trots att alla pengar i Industriklivet inte gått åt tidigare bedömer regeringen att mer pengar efterfrågas. Regeringen föreslår även att anslaget inom Klimatklivet förstärks med 1,16 miljarder kronor, vilket innebär att det kommer att uppgå till nästan 2 miljarder kronor för 2020.

Efter gårdagens besked om en satsning på miljöbonus för personbilar föreslås i höstbudgeten även en ny klimatpremie för ellastbilar och elektrifierade arbetsmaskiner. Den premien slås samman med den tidigare elbusspremien och det gemensamma anslaget till dessa klimatpremier förstärks med 20 miljoner för 2020 till totalt 120 miljoner kronor.

Under det senaste året har flera myndigheter tvingats banta sina verksamheter till följd av Moderaternas och Kristdemokraternas höstbudget förra året. I årets höstbudget föreslås nu bland annat att 80 miljoner kronor satsas på miljöövervakning samt 240 miljoner kronor 2020 för åtgärder mot övergödning. Dessutom satsas 400 miljoner kronor för 2020 på att stärka bland annat skötseln av naturreservat och nationalparker.

”Vi behöver öka investeringarna för att nå våra mål och miljö- och klimatbudgeten är ett verktyg för att göra det. Därför presenterar vi det här klimatpaketet”, sa klimat- och miljöminister Isabella Lövin om budgetförslaget på morgonens presskonferens.

Läs mer om miljö- och klimatbudgeten 2019:
 70 miljoner för att gynna pollinerande insekter

Regeringens klimatförslag

Satsningar på värdefull natur

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.