måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill Riksbyggen utveckla gröna affärer

Publicerad: 17 september 2014, 11:22

Riksbyggen vill hjälpa sina 2600 bostadsrättsföreningar att energispara och klimatanpassa. Karolina Brick tror att företagets landsomfattande underhållsplan är en nyckel i arbetet.

Ämnen i artikeln:

RiksbyggenSmhi

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 17 september.

Riksbyggen förvaltar 170 000 lägenheter i 2 600 bostadsrättsföreningar runt om i landet. Bostadsföretaget ser ett omfattande behov av ombyggnation. Karolina Brick, hållbarhetsspecialist på Riksbyggen, ser stora möjligheter i form av miljöförbättringar och att kunna säkra bostadsrättsföreningarna mot framtida klimatförändringar.

– Jag skulle vilja se en mer heltäckande underhållsplanering och att vi lägger in åtgärder både för energieffektivisering och klimatanpassning. Underhållsplanen har en stor potential att nyttjas mer, säger Karolina Brick till Miljöaktuellt.

Som ett led i arbetet sätter Riksbyggen ihop en tvärvetenskaplig arbetsgrupp tillsammans med Lunds universitet. Ett syfte är att identifiera riskområden genom att samköra SMHI:s och Lantmäteriets data med Riksbyggens databas. Ett sådant underlag kan hjälpa till att skydda fastigheterna mot skyfall, översvämningar och andra skador.

Kompetensen inom området varierar väldigt i bostadsrättsföreningarna, enligt Karolina Brick. Arbetet med klimatanpassning drivs på centralt från hållbarhetsenheten som en extra service. På sikt tror hon att det skapas flera åtgärdspaket och riktade tjänster till bostadsrättsföreningarna. I dagsläget är information fortfarande det bästa sättet att hjälpa dem.

Klimatanpassning och åtgärder i bygg- och fastighetsbranschen kommer att diskuteras på Miljöaktuellts klimatanpassningskonferens 24 september. Hitta programmet här.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev