Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill riksdagspartierna klimatanpassa Sverige

Publicerad: 21 september 2012, 11:06

Miljöaktuellt lät riksdagens partier berätta hur de tycker att Sverige ska klimatanpassas


Missa inte eventet Klimatanpassning Sverige 2012. Klicka här för att läsa mer.

Vilken är den enskilt viktigaste åtgärden för att klimatanpassa samhället?

Roger Tiefensee (C)
– Kommunala klimatanpassningsplaner. Sårbarhet gentemot förändringar i klimatet för kommunala ansvars- och verksamhetsområden måste belysas, inte minst för att säkra tillgången till dricksvatten.

Anita Brodén (FP)
– Vidta flera av de åtgärder som Klimat- och sårbarhetsutredningen föreslog avseende vattenreglering och vallar samt förebygga genom att inte bygga in nya risker i systemet, det vill säga undvika att bygga för lågt.

Irene Oskarsson (KD)
– Svårt att begränsa till enbart en åtgärd.Det arbete som görs på nationell nivå är mycket viktigt, men minst lika viktigt är att kommuner och regioner tar fram egna planer och till exempel se över va-nät, göra risk- och sårbarhetsanalyser med mera.

Karin Svensson Smith (MP)
– Förebygga skador från översvämningar och vattennivåhöjning för att skydda dricksvatten från kontaminering. För det behövs bland annat yteffektiva transporter.

Johan Hultberg (M)
– Medvetenheten om behovet av att klimatanpassa samhället måste bli högre. Fortfarande finns det till exempel kommuner som i sin planering för nybyggelse bortser från behovet av att klimatanpassa.

Matilda Ernkrans (S)
– Svårt att svara på, eftersom vi inte kan vara säkra på vilka effekterna blir. I Sverige är troligen den allvarligaste att vattennivån i våra stora insjöar stiger på grund av ökad nederbörd. Att säkra strandnära städer och samhällen kan därför vara en av de viktigaste åtgärderna.

Jens Holm (V)
– Förebyggande åtgärder för att motverka negativa hälsoeffekter på grund av dricksvattenförsörjning. Att klimatanpassning alltid finns med vid all form av samhällsplanering.

Josef Fransson (SD)
– Att skaffa beredskap för och förebygga eventualiteter som kan uppstå vid ett annat klimat än det rådande. När det gäller att begränsa utsläpp av klimatgaser så tror vi att satsningar på biogas bör prioriteras.

Vill du läsa svaren på de andra 7 frågor vi ställde till riksdagspartierna om klimatanpassning? Läs magasinet Miljöaktuellt nr 8 2012.

Missa inte eventet Klimatanpassning Sverige 2012. Klicka här för att läsa mer.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News