Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så vill SSM ändra reglerna för finansiering av kärnavfall

Publicerad: 5 Juni 2013, 11:38

Idag lämnar Strålsäkerhetsmyndigheten in sin utredning till regeringen där de föreslår förändringar i finansieringen av kärnavfall. Här är förslagen.


Strålsäkerhetsmyndigheten har tillsammans med Kärnavfallsfonden och Riksgälden utrett frågan i två år. När utredningen idag lämnas till regeringen innehåller den tre viktiga förslag. För det första vill man ändra förutsättningarna genom att grunda den avgift kärnkraftbolagen betalar på att verken ska leva i 50 år istället för 40 år. För det andra vill man ändra sättet man räknar på räntan i de pengar som finns i fonden. Slutligen vill man också tillåta att pengarna i kärnavfallsfonden placeras i aktier.

Man räknar med att det behövs ungefär 150 miljarder kronor för att täcka kostnaderna för Sveriges slutförvar och riva gamla reaktorer. Om utredningens förslag går igenom menar SSM att den avgift som kärnkraftbolagen betalar idag – 2 öre per producerad kilowatt – inte behöver höjas.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.