Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill svenska EU-parlamentariker se klimatanpassningen

Publicerad: 25 februari 2021, 10:05

Emma Wiesner (C), Karin Karlsbro (L) och Pär Holmgren (MP).

Foto: Fredrik Wennerlund, Liberalerna och Fredrik Persson/TT

Svenska EU-parlamentariker efterfrågar en tydligare plan för klimatanpassning än den som kommissionen nu har levererat. Bland annat vill de se krav på medlemsländerna att agera.


EU-kommissionens plan för klimatanpassning ska nu förhandlas i EU:s institutioner. I EU-parlamentet kommer beredningen i första hand att ske i miljöutskottet, och svenska parlamentariker är redan i gång.  Centerpartiet är i grunden positivt till att EU-kommissionen arbete med frågan. 

– Men vi saknar en tydlighet i planen och menar att det borde vara ett krav att alla EU:s länder jobbar aktivt med anpassning. Lösningen är inte att stoppa utvecklingen, utan att skapa förutsättningar för att trycka tillbaka utsläppen. EU behöver ha två tankar i huvudet samtidigt. Vi behöver rusta Europa för ett förändrat klimat samtidigt som vi minskar utsläppen, säger EU-parlamentariker Emma Wiesner (C) till Aktuell Hållbarhet. 

Den gröna gruppen kommer däremot gå hårt åt förslaget då de ser stora bister. 

 - Ambitionsnivån är det inget fel på men strategin är som att komma hem från Ikea med ett paket som saknar skruvar, muttrar och en instruktion. Strategin saknar i stort sett bindande mål eller tvingande formuleringar.  Det är ytterligare en strategi från EU med goda ambitioner, som riskerar att bli en pappersprodukt, säger Pär Holmgren (MP).

Liberalerna välkomnar planen och ser fram emot arbetet med den i förhandlingar och utskott:

– Varje land kan inte själv bygga upp dessa försvar, men tillsammans i EU kan vi det. Nu gäller det att granska förslaget för att se att det är tillräckligt ambitiöst för att vi ska kunna stå starkt mot de oundvikliga problem klimatförändringarna för med sig, säger Karin Karlsbro (L).

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.