Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så vill svenska myndigheter minska matsvinnet

Publicerad: 23 Mars 2016, 14:20

Foto: U.S. Department of Agriculture/Flickr

En tredjedel av all mat globalt går förlorad. För att få bukt med matsvinnet krävs en nationell, långsiktig strategi, menar tre svenska myndigheter.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Förslaget om en nationell matsvinnsstrategi förs fram av Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket. I veckan överlämnade myndigheterna slutrapporten för sitt treåriga regeringsuppdrag om hur matsvinnet ska minska.

En tredjedel av all mat som produceras globalt blir svinn. Det sker under transporter, i butiker eller i hushållen men också under själva odlingen.

̶  Undersökningar har visat att en del av maten som odlas försvinner redan på fältet. Det beror på ojämn efterfrågan eller att det saknas en marknad för att sälja grönsaker som inte är helt perfekta, berättar Ulrika Franke, utredare på Jordbruksverket, i ett uttalande.

Myndigheterna vill att den nationella strategin ska ligga i linje med det tredje delmålet i FN:s tolfte hållbarhetsmål om hållbara konsumtionsmönster. Delmålet handlar om att halvera det globala matsvinnet per capita i butiks- och konsumentledet till år 2030 och att minska matsvinn i produktions- och leverantörskedjor.

Strategin bör, enligt myndigheterna, även innehålla ökad kommunikation kring hållbarhetsmålet. Konsumenterna spelar en viktig roll i arbetet med minskat matsvinn, påpekar myndigheterna. ”Kunskapsnivån och medvetenheten om det egna matsvinnet är fortfarande lågt hos konsumenter. Ändrade konsumentattityder behövs också för att aktörer ska kunna genomföra åtgärder där det finns ett samspel mellan utbud och efterfrågan”, står det i rapporten. Här nämns bland annat att matbutiker kan gå ihop i kommunikationskampanjer och att svinnfrågan även kan finnas med i annan konsumentkommunikation om mat.

Ett område där myndigheterna anser att det behövs mer kunskap är så kallat exporterat matsvinn. Det handlar om svinn som uppstår i andra länder i och med produktion av mat som konsumeras i Sverige.

”I en värld där befolkningsantalet är på väg mot 9 miljarder bör inte produktionsarealer användas för att producera matavfall”, skriver myndigheterna i rapporten.

De tre myndigheterna pekar på nya data som visar att matsvinnet börjar minska i både butiker och hushåll i Sverige, något de menar delvis kan bero på regeringsuppdraget och de informationsinsatser som ingick i uppdraget.

Läs rapporten.

Läs mer om näringslivets roll i regeringsuppdraget med att minska matsvinnet i vår omvärldsbevakning Aktuell Hållbarhet Direkt.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.