Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så vill svenskarna bo i framtiden

Publicerad: 4 april 2012, 08:53

Fjärrvärme och miljöanpassade materialval. Svensk Fastighetsförmedling har presenterat en rapport om hur vi kommer att bo i framtiden.


Ämnen i artikeln:

Fjärrvärme

Igår presenterade Svensk Fastighetsförmedling ”Trendrapporten 2012 – Svenska folkets egen syn på framtidens boende”. 4 846 svenskar har svarat på frågor om sitt framtida boende och hur de tror att bostadsmarknaden kommer att se ut.

– Trendrapporten är en unik titt in i framtiden. Det är exempelvis intressant att majoriteten av svenskarna tror att urbaniseringen fortsätter. Storstäderna fortsätter alltså att växa men drömmen om landet lever kvar. Det är bara några framtidsinsikter som vi fått genom Trendrapporten, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

De flesta tror att de i framtiden kommer att bo i lägenhet i en storstadsregion (57 procent), följt av villa i mellanstor stad (33 procent) och lägenhet i mellanstor stad (23 procent). Drömboendet är dock en villa med sjötomt eller ett hus på landet.

44 procent av de tillfrågade anser att fjärrvärme är det värmesystem som gäller i framtiden. Därefter kommer solceller på 17 procent och bergvärme på 15 procent. Värt att notera är att personer mellan 15 och 30 år är mer positiva till solceller (med 20 procent), än de över 60 år (med 15 procent).

Majoriteten verkar också, åtminstone på pappret, ha tröttnat på slit och släng-mentaliteten. 51 procent anser nämligen att miljömedvetna materialval och långsiktiga möbelval är viktigast när det gäller framtidens inredning.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Fjärrvärme

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.