Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Saab kan ställa in betalningarna idag

Publicerad: 19 Februari 2009, 07:09

Saab Automobile kan begäras i rekonstruktion redan idag. För underleverantörerna innebär det rivna fakturor.


Under ett extrainsatt styrelsemöte klockan 11 på torsdagen kan beslut tas om att Saab ställer in sina betalningar.

Företagsrekonstruktion, en slags kontrollerad konkurs, är ett av de få val som återstår sedan GM på tisdagen klargjort att de tar sin hand från det svenska bilmärket. Sveriges regeringen ”stänger dörren” för att gå in som ägare och potentiella köpare lyser med sin frånvaro.

I ett meddelade från GM framgår att "Saab Automobile AB kan ansöka om rekonstruktion redan den här månaden". Och näringsminister Maud Olofsson sa på onsdagen att "Det mest realistiska nu är att det blir en rekonstruktion".

Det ser alltså inte bättre ut än att Saab:s vd Jan-Åke Jonsson tvingas ge ner till Vänersborgs tingsrätt med ansökningshandlingarna i hand, underskriven av behöriga firmatecknare.

En rekonstruktion innebär att bolagets alla betalningar ställs in och att bolaget därmed inte betalar de fordringar som uppstått innan rekonstruktionen trätt i kraft. För Saabs underleverantörer ser det därför pyrt ut.

Men rekonstruktionen gör det möjligt att driva verksamheten vidare. Alla nya fakturor ska betalas som vanligt.

– Då är det sannolikt att en ansökan om rekonstruktion lämnas in under nästa vecka, säger Fredrik Tengström, advokat på Vinge i Göteborg och expert på rekonstruktioner, till Göteborgs-Posten.

Det skulle bli Sveriges största företagsrekonstruktion någonsin, med 4.000 berörda anställda varav 3.700 i Trollhättan. Men totalt påverkas 25.000 – 30.000 arbetstillfällen med leverantörer inkluderat.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.