Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Saab kommer att behöva ingenjörer”

Publicerad: 3 Mars 2009, 12:58

Det är många ”om” och ”men”. Men om det rätar ut sig tror vd Jan Åke Jonsson på ett massivt rekryteringsbehov inom Saab.


Rekonstruktionen av Saab – om den lyckas – behöver inte betyda personalneddragningar för att sänka kostnaderna. Det hävdar Saab-chefen Jan Åke Jonsson.

– Vår plan är att färdigställa 9-5, 9-4 X och utveckla en ny 9-3. Allt utom 9-4 X ska vi bygga i Trollhättan, vilket innebär att om vi kommer ur det här som vi har tänkt behöver vi mer folk. Det handlar om tusen till i produktionen och 350 ingenjörer, säger han till TT i en intervju på bilsalongen i Genève.

Planen Jonsson nämner innebär rymmer dock ett stort frågetecken för dagen, den är nämligen inte finasierad. För att staten ska ge lånegarantier för lån i Europeiska investeringsbanken krävs en ”tydlig ägarbild”. Om ägarbilden klarnar under tiden för rekonstruktion som i nuvarande ansökan sträcker sig till den 20 maj ser alltså Jonsson ljust på tillvaron för de anställda på Saab.

Från GM kommer å andra sidan tydliga besked under Genève-salongen. Om rekonstruktionen inte lyckas blir det konkurs för Saab. Och framgången hänger enbart på Saab själva. Saabledningen får själva står för ansträngningarna att hitta en köpare medan GM antar en stödjande roll.

Försäljningen för Saab har dessutom rasat de senaste veckorna. 50 procent ned, enligt Jan Åke Jonsson som hävdar att raset beror på oro sedan beskedet om rekonstruktion kom 17 februari.

– Tillbakagången är främst beroende på oro", säger Jan Åke Jonsson till TT.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.