Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Saab medger: konsultpengar betalades ut

Publicerad: 16 Juni 2011, 09:02

Det gjordes miljonutbetalningar till en sydafrikansk konsult i samband med vapenaffärer med landet. Men det är från BAE Systems utbetalningarna gjorts, hävdar Saab som internutrett saken.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

24 miljoner rand har betalats ut från BAE Systems till Saabs dotterbolag Sanip. Pengarna överfördes sedan till en sydafrikansk konsult. Det uppger Saab sedan bolaget utfört en internutredning.

Sedan TV4 hittade det nu åtta år gamla avtalet i ärendet har Saab bekräftat att det finns men samtidigt inte bekräftat att några utbetalningar gjorts. Några sådana uppgifter har inte funnits i redovisningen, har Saab hävdat.

– Dessa transaktioner har aldrig redovisats i bokföringen, säger Saabs VD och koncernchef Håkan Buskhe, i ett pressmeddelande.
Det är en person anställd på BAE Systems som utan Saabs vetskap skrivit på avtalet, enligt företaget. Samma sak gäller för transaktionerna och för det av revisorer granskade årsbokslutet för 2003, menar Buskhe.

Avtalet mellan Sanip och en rådgivare gällde pengar som skulle utbetalas till rådgivaren i egenskap av konsult om affären, som omfattade bland annat 28 Jas Gripen, med Sydafrika gick i lås.

Utredningsmaterialet har överlämnats till överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.