Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Saab räddas av kolpengar från Inre Mongoliet

Publicerad: 9 maj 2011, 10:35

När den kinesiska lilla biltillverkaren Hawtai räddade Saab med ett tillskott på 1,3 miljarder kronor var det många som frågade var pengarna kom ifrån. Nu har vi svaret.


Ämnen i artikeln:

KolMotorSaab

Det är DN Ekonomi som tagit en närmare titt på Saabs kinesiska räddare – Hawtai. Efter ett tillskott på 1,3 miljarder kronor, som för en stund räddar arbetstillfällena i Trollhättan, frågade sig DN Ekonomi nämligen var pengarna kommer ifrån. Svaret visade sig vara kolbrytning i Inre Mongoliet.

DN konstaterar att Hawtai förra året sålde runt knappa 80 000 fordon – ändå har företaget skarka finansiella muskler. Enligt DN Ekonomi, som hänvisar till Kinesiska källor, kommer den största ekonomiska källan från rättigheter till brytning av kol i Inre Mongoliet. Enligt DN är det mycket som tyder på att det är de enorma råvarureserver som finns i Kinesiska Ordos, och där Hawtai förlagt en del av sin produktion, som bidragit till att rädda Saab denna gång.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

KolMotorSaab

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News