Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Saab:s rekonstruktion slår ut leverantörer

Publicerad: 20 Februari 2009, 07:18

Saab Automobile lämnade på fredagens morgon in ansökan om rekonstruktion till tingsrätten. Inställda betalningar kan betyda slutet för flera underleverantörer.


Ansökan om rekonstruktion av General Motor-ägda biltillverkaren Saab Automobile inlämnades via bud till tingsrätten i Vänersborg klockan tjugo minuter över nio på fredagsmorgonen.

Saab ska därmed bli ett självständigt bolag. Under tiden för rekonstruktionen kommer Saab att drivas vidare som vanligt. Medan rekonstruktionen av bolaget genomförs kan inga utmätningar krävas eller ansökningar på att sätta bolaget i konkurs göras.

Omorganisationen ska genomföras under en tremånadersperiod. För att ro rekonstruktionen i hamn krävs dock kapitaltillskott, framhåller GM.

Arbetet med rekonstruktionen innebär en lång väntan för många av de underleverantörer med fordringar på Saab, något som kan slå hårt mot den redan krisdrabbade branschen.

– Det är stor risk för konkurser, säger Sven-Åke Berglie, vd för underleverantörernas organisation FKG, till Teknik360.

Många underleverantörer ställer nu in sina leveranser till Saab eftersom risken är överhängande att de inte får betalt. Sven-Åke Berglie räknar med att ett par hundra underleverantörer till Saab finns i Sverige.

– Bolagen kommer inte leverera om de inte får betalt, säger han och förklarar att den svenska kreditmarknaden och statens undsättningslån inte ger tillräcklig betalningsgaranti för leveranser.

Rekonstruktion är en slags kontrollerad konkurs som gör det möjligt för bolaget att ombilda verksamheten. En ackorduppgörelse med fordringsägarna kommer med största sannolik bli aktuell där vissa delar av bolagets skulder skrivs ner. Det krävs dock att en visst mängd fordringsägare går med på uppgörelsen för att den ska kunna komma till stånd.

En domare vid Vänersborgs tingsrätt kommer att ta beslut om rekonstruktion under dagen, enligt uppgift till TT.

En presskonferens ska hållas klockan tre på fredagseftermiddagen där mer information tillkännages.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.