Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Saab sågar norska Gripen-sågningen

Publicerad: 10 December 2008, 10:51

Det låter som ett annat plan. Det säger ett mycket kritiskt Saab om Norges Gripen-sågning.


Ämnen i artikeln:

KrypteringGripenJas

Norges val av F35 Joint Strike Fighter är okej, sånt händer. Men sågningen av Gripen vilar på en bristfällig – eller helt enkelt felaktig – analys. Det anser Saab som nu kommenterar den stupade affären med det norska försvaret och de argument som fördes fram när beslutet blev känt.

”Den norska statsministerns meddelande den 20 november att Norge valt det amerikanska F35 Joint Strike Fighter kom som en överraskning för Saab. De argument som fördes fram föreföll ha liten, eller ingen, förankring i den föregående upphandlingen. Vi kände inte igen oss i bedömningen av Gripens operationella kapacitet eller beskrivningen av kostnaderna. Det lät som beskrivningen av ett annat flygplan. Det industriella samarbete vi hade lovat att skapa, till ett värde av 50 norska miljoner kronor föreföll inte ha varit av någon större betydelse”, skriver Saab bland annat i en redogörelse.

Företaget säger sig ha förståelse för att Norge väljer ett annat flygplan. ”Men de synpunkter som delgavs i samband med beskedet kan inte vila på en grundlig genomgång av alternativen”, skriver Saab vidare.

Saab har analyserat de norska myndigheternas argument mot Gripen. Företaget menar att:

– Påståendet att Gripen inte möter det norska flygförsvarets krav vilar på simuleringar med ofullständig eller icke-existerande kapacitetsinformation.

– Den påstådda livscykelkostnaden vilar inte på erfarenheter av Gripen utan har beräknats utifrån egna antaganden.

– Förutsättningarna som stödjer kalkylerna är delvis kraftigt förändrade och baserade på norska antaganden.

Även påståendet att Gripen inte klarar de norska operationella kraven bygger på simuleringar obekanta för Saab, enligt företaget.

När det gäller kostnaderna anses Norge vara helt fel ute. Om de påstådda kostnaderna stämmer vore det billigare att köpa Joint Striker Fighter även om Saab skänkte 48 flygplan till Norge. Bara 20 procent av de norska kostnadsestimaten är baserade på fakta i Saabs offert. Återigen bygger resterande estimat på uppskattningar och egna slutsatser, hävdar Saab. Bland de faktorer som spelat in nämns att antalet plan ändrades från 48 till 58 plan och att livscykeln förlängdes från 25 till 35 år. ”Att dessa kalkyler har gjorts utan dialog med leverantören är högst ovanligt och har lett till en felaktig bild av alternativen”, skriver Saab.

Underhållskostnaderna är också felaktiga, menar Saab. Saabs egna kalkyler bygger på erfarenheten av utveckling och uppgradering av plan till kunder i Sverige, Danmark, Finland, Österrike, Ungern och Tjeckien. Det norska underlaget bygger på de kostnader Norge haft för det plan som ska ersättas, F16.

Trots den misslyckade affären uttrycker Saab förväntningar. Företaget meddelar att exportplanerna för Gripen är oförändrade. Fortfarande förväntas 200 plan att säljas.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

KrypteringGripenJas

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.