Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Saab självständigt 2010 – annars slutet

Publicerad: 17 februari 2009, 22:57

GM vill göra sig kvitt Saab. Redan i januari nästa år vill jätten att Saab blir ett självständigt bolag.


GM begär 256 miljarder kronor i lån från den amerikanska staten. Det meddelade företaget på tisdagsnatten när biljättens planer för överlevnad delgavs vid en presskonferens.

Samtidigt gjorde GM klart att Saab kan bli ett självständigt bolag 2010. Kommer GM och den svenska staten inte överens väntar konkurs och rekonstruktion av bolaget i Sverige, meddelade företaget under presskonferensen.

Behovet av pengar förknippade med Saab-verksamheten är stort, skriver GM i ett pressmeddelande.

-En rekonstruktion kan ha både för och nackdelar. Saab måste hitta ett sätt att utveckla de modeller de har på gång, men jag är osäker på om en rekonstruktion är den rätta vägen. GM har begärt stöd från den svenska regeringen, ett stöd man vill ha innan man säljer bilmärket, förklarade GM-chefen Rick Wagoner under presskonferensen.

– GM har ju tidigare varit inne på att göra Saab självständigt för att kunna göra företaget säljbart", säger kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan Gert-Inge Andersson till TT, när han får det första beskedet om GM:s planer.

En spinoff av verksamheten är även alternativ för Opel och Vauxhall, skriver Reuters.

För att överleva planerar GM att minska antalet anställda i världen med 47.000 personer varav 20.000 i USA. En konkurs för GM skulle bli mycket kostsam, menar GM och uppskattar kostnaden till 100 miljarder dollar.

Jämfört med de planer som redovisades i slutet av förra året skär GM hårdare nu, skriver Wall Street Journal. Bland annat ska 14 fabriker ha stängts 2012, skriver tidningen.

Det krisdrabbade varumärket Saturn skrotas 2011 om ingen köper det. För Hummer väntas slutgiltigt besked i slutet av det här kvartalet men om ingen lösning, exempelvis en köpare, hittas ska även Hummer skrotas, skriver Wall Street Journal.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.