Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Saab vill ta hem produktionen av 9-5

Publicerad: 15 December 2008, 07:50

Saab vill flytta hem tillverkningen av nya modellen 9-5 från Tyskland till Trollhättan. Den svenska fabriken är idag mer kostnadseffektiv.


Enligt uppgifter till Dagens Industri arbetar Saab Autombil hårt för att flytta tillverkningen av modellerna Saab 9-5 och cabrioleten från tyska Rüsselsheim till Trollhättan. Just nu studeras förutsättningarna – och det finns vissa klara fördelar. Bland annat så har miljardinvesteringar och förbättringar vid Trollhättefabriken gjort den mer effektiv.

– Vi hade begärt en redovisning av vilken fabrik som var mest kostnadseffektiv och det visade sig att fabriken i Trollhättan tillverkade den lägsta kostnaden per bil, säger Håkan Danielsson, ordförande för fackklubben för Sveriges Ingenjörer på Saab Trollhättan, till DI.

Kostnaden per tillverkad 9-5 ligger i Trollhättan på 20.000 kronor. Det är 2.000 kronor lägre än fabriken i Rüsselsheim. Håkan Danielsson ifrågasätter därför valet av att lägga tillverknngen av 9-5 i Tyskland istället för Sverige.

– Det är uppenbart att GM:s Europaledning i första hand skyddar tyska intresen och tyska jobb, säger han.

Samtidigt är lönerna för ingenjörerna betydligt lägre i Trollhättan, där de tyska ingenjörerna vid fabriken i snitt får cirka 40 procent bättre betalt.

Beräkningarna inkluderar dock inte kostnader för logistik, där tyskarna idag är överlägsna. Men Håkan Danielsson menar att transport till stormarknader som Storbritannien och USA blir billigare på grund av Trollhättans närhet till en storhamn.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.