Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Saab visar upp skogstrollet 9-3X

Publicerad: 11 Februari 2009, 12:43

Så här ser Saabs terränggående nykomling 9-3X ut. Etanoldrift och fyrhjulsdrift är några av dragplåstren.


Nu visar Saab upp 9-3X, en terrängbetonad version av 9-3. Målgruppen för bilen uppges vara bilköpare med aktiv livsstil men som inte vill ha en stor suv.

I 9-3X blir en kombination av etanol- och fyrhjulsdrift för första gången möjlig i en Saab tack vare motoralternativet 2.0 Biopower på 210 hästkrafter. En två liter stor bensinmotor utan Biopower samt en 1,9-liters diesel med tvåstegsturbo finns också på menyn. Växellådsalternativen i 9-3X är sexväxlad manuell eller sexstegs automat. Med Biopower-motor och manuell låda är koldioxid-utsläppen 199 gram per kilometer. Samma motor och automatlåda ger 242 gram koldioxid. I dieselutförande är utsläppen 144 gram koldioxid per kilometer.

Attributen finns där. Plastkjolar som andas crossover och hasplåtar. Markfrigången är 35 mm högre än i vanliga 9-3

I XWD-systemet, Saabs fyrhjulsdrift, sköter en elektronisk vridmomentfördelare kraftfördelningen mellan axlarna. I normalläget är en XWD-bil framhjulsdriven men systemet förser bakhjulen med kraft vid behov. Som tillval finns en elektronisk diffbroms som enligt samma princip fördelar kraft till det bakhjul som för tillfället har bäst grepp.

Bilen börjar säljas i sommar som 2010 års modell.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.