Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SafePay minskade rån och svinn på Coop

Publicerad: 20 november 2008, 10:27

Hanteringen av kontanter ökar i snabbköpen istället för att minska. Det gör dem attraktiva för rånare.


Coop hade problem med rån, men genom att införa ny teknik på rätt sätt och på rätt ställen minskade butiksrånen i Coop Nära-kedjan med 80 procent. Resultatet blev över förväntan. Istället för en väntad ökning för 2006 efter rekordåret 2005 när 63 rån begicks mot Coop Sveriges butiker så dök antalet rån till 42. 2007 hade rånen minskat till 37.

SafePay tar hand om kontanterna, inte kassören

Dyrbara rån

Ett rån är dyrbart för butiken. Inte nog med att det försvinner pengar. Hot och våld mot personalen är vanligt inom detaljhandeln, mycket beroende på att butikerna ligger centralt och har generösa öppettider. Därför är bevakning en tung post. Coop Sverige har rikstäckande avtal med sju olika säkerhetsföretag. Ett specialavtal har slutits med Securitas, Coop Säksupport, som innebär att vissa väktare endast arbetar med Coop Sveriges butiker.

För att kunna kvantifiera kostnaderna genomförde säkerhetsavdelningen en analys och kom fram till en förfärande siffra: den faktiska kostnaden för ett rån mot en butik är 100 000 kronor. Prislappen inkluderar kostnader för sjukskrivningar, dubbel bevakning, rekrytering, inkörsperioder för ny personal och liknande.

Kassören matar in sedlarna i SafePays sedelåtervinnare. Vid dagens slut tas övertaliga sedlar ut i en försluten kassett. Kassören kan själv inte ta ut kassetten.

– Men omsättningen i en butik som rånats minskar också, så förlusten är egentligen ännu högre, kanske över 200 000 kronor. Det kan bero på att när personalen mår dåligt så avspeglar det sig i deras arbetsprestationer vilket medför att kunder undviker att handla där under en period, spekulerar säkerhetschefen Petrus Bolin.

I och med att Coop hade bra statistik över var de flesta rånen begicks kunde man sätta in tekniken på rätt ställen och spara pengar.

SafePay

SafePay från Gunnebo är ett slutet system för kontanthantering, med en automat som tar emot och räknar mynt och sedlar och verifierar äktheten. Kontanterna exponeras minimalt för personal och presumtiva rånare.

Kunden kan själv hälla i en näve mynt, vilka räknas och sorteras. Kassören tar emot och matar in sedlar. På så sätt är det mycket svårt att stjäla pengar på vägen.

Maskinen matar själv ut rätt växel, varav mynten kommer direkt ut till kunden.

Övertaliga sedlar hamnar sorterade i en deponeringskassett som inte kan tas ut av kassören. Ett rån blir besvärligt, eller kommer iallafall att ta mycket lång tid. Under tiden kan rånaren upptäckas på intern-TVn och väktare larmas. När väktaren tar kassetten vid arbetsdagens slut förseglas den och identifieras senare för den som räknar pengarna, eller hos banken.

Alla kassor och sedelhanteringsmaskiner är anslutna till en SafePay-controller där butiksledningen kan kontrollera inmatade summor, uttagna kassetter, vilka kassor som är aktiva och så vidare.

Väljer butiken att skaffa en automatisk tömningsenhet exponeras kontanterna över huvud taget aldrig för personalen.

Belöning

I mars utsågs Coop Nära-kedjan till 2008 års pristagare av Retail Awards, som delas ut av Assa, i kategorin Årets säkerhetslösning. ”En intelligent riskanalys ledde till väl genomtänkta åtgärder. Det tydligt mätbara resultatet överträffade alla förväntningar”, lydde motiveringen.

Läs mer om sluten kontanthantering på www.gunnebo.se/NR/exeres/9BFFD0B6-CC11-40C2-B659-8FF58E088D76.htm

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev