Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Saftpanten – en framgångssaga

Publicerad: 17 mars 2017, 11:10

Alla stora saftaktörer är med i pantsystemet. Under 2016 såldes ungefär 10,3 miljoner saftflaskor med pantmärke i Sverige. En stor framgång enligt Returpack.


Sommaren 2015 införde Axfood, som första svenska livsmedelsföretag, pant på saftflaskor. Förhoppningen var att resten av branschen skulle hänga på och redan ett år senare kunde man konstatera att initiativet varit framgångsrikt. I augusti 2016 pantades hela 70 procent av saftflaskorna från Axfoods egna varumärke och Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij sa i ett uttalande att hon välkomnade en lagstiftning som krävde pant på fler förpackningar.

Nu, ett och ett halvt år senare, har alla stora saftaktörer hoppat på panttåget.
– Axfood tog initiativet till det här. I september 2015 införde de pant på några produkter och sedan tillkom det ytterligare några produkter från dem. I mars 2016 klev Orkla på och ungefär vid den tiden gick även Coop, Lidl och Ica med. Så det här har byggts på över tid och det gör att statistiken för 2016 är lite problematisk. När man inför pant på nya förpackningar som inte har hunnit vara ute i handeln så länge så kanske inte återvinningsnivån är riktigt rättvisande, säger Sara Barthelson Riismark, kommunikatör på Returpack.

Men att den största aktören inom saft, Orkla, har anslutit sig till projektet tyder ändå på att det redan idag är en framgång.
– Under 2016 såldes ungefär 10,3 miljoner saftflaskor med pantmärke i Sverige, säger Sara Barthelson Riismark.

Kommer det införas pant på fler förpackningar i framtiden?
– Det finns en pantförordning och i den pratar man om konsumtionsfärdig dryck, men sedan finns det undantag för juicer eller mejeriprodukter som innehåller 50 procent grönsaker, frukt eller bär. Det beror på att bakteriekulturen i bär och frukt ställde andra krav när dagens pantsystem infördes runt 2005-2006. Men nu har det gått tio år och tekniken har utvecklats därför tittar regeringen för tillfället på om man ska slopa de här undantagen. Det är en fråga som gick ut på remiss förra våren och lämnades över till regeringen i augusti-september. Så vi sitter och väntar på beslut där men i väntan på det så har vi på Returpack börjat titta på vad det skulle betyda för oss, och vad vi behöver göra för att utveckla sorteringsteknik och sådana saker.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.