Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sågar skatt på andelsägd vindkraft

Publicerad: 7 januari 2010, 13:46

Ägarna måste skatta för el om den är billigare än marknadspriset, enligt Skatterättsnämnden. Beslutet, som nästintill dödat intresset för andelsägd vindkraft, är fel menar kritiker.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Vindkraftskooperativens priser är marknadsmässiga och en extra uttagsbeskattning på andelsel som är billigare än än den som köps via elbörsen Nordpool är inte motiverad. Det är slutsatsen av en undersökning från Insitutet för Näringslivsforskning som gjorts på uppdrag av branschorganisationen Svensk Vindenergi.

– Mot bakgrund av att vi sedan länge har en avreglerad elmarknad i Sverige ter det sig underligt att en statlig myndighet tar sig rätten att definiera marknadspriset på en vara. Skatteverket verkar tycka att priset på andelsägd vindkraft är för lågt. Andelsägd vindkraft är ingen välgörenhetsverksamhet, utan är bara ett av flera olika alternativ för en konsument att köpa sin el på, säger Thomas Tangerås, programchef på Institutet för Närlingslivsforskning, i en kommentar.

Bakgrunden är att Skatterättsnämnden beslutat att andelsel, om den är billigare än marknadspriset, ska uttagsbeskattas. Enligt nämnden är priset på Nordpool att uppfatta som marknadspris. På Svensk Vindenergi menar man att det är anmärkningsvärt att vanlig marknadsekonomi inte skulle fungera inom elbranschen.

– Detta är förstås mycket allvarligt ur konkurrenssynpunkt, men ännu mer nedslående eftersom det rör sig om förnybar energi där man snarare bör underlätta och inte försvåra utbyggnaden med ologiska skattetolkningar, säger Matthias Rapp, vd vid Svensk Vindenergi, i en kommentar.

Sedan Skatterättsnämnden fattade beslut om uttagsbeskattning har försäljningen av andelar bland vindkraftkooperativen sjunkit med 90 procent.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.