Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sajt skvallrar om företags utsläpp

Publicerad: 24 November 2009, 11:13

Hur mycket utsläpp kommer det egentligen från den där miljöfarliga verksamheten? Naturvårdsverkets nya sajt vet kanske svaret.


Naturvårdsverket öppnar sajten Utsläpp i siffror. Sajten innehåller en databas med uppgifter om utsläpp från cirka 1.000 företag med miljöfarlig verksamhet. Sajten är uppbyggd kring en karta där besökarna kan klicka sig fram till uppgifter om vilka miljöfarliga verksamheter som finns, vilka utsläpp som sker och information om dessa ämnen. Än så länge finns uppgifter om de totala utsläppen av växthusgaser och luftföroreningar.

Uppgifterna på sajten bygger på den miljörapport som företagen årligen lämnar till tillsynsmyndigheten.

– Främst är det företagens utsläpp till luft och vatten, alltså punktkällor som redovisas. Men utsläppen från andra källor kan vara många gånger högre än utsläppen från punktkällor. Målet är därför att kunna visa de totala utsläppen, punktkällor och diffusa källor sammantaget, säger Ingrid Ededahl, projektledare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Sajten har utvecklats för att Sverige ska uppfylla kraven i Århuskonventionen. Enligt konventionen ska allmänheten enkelt ha tillgång till information om utsläpp av farliga ämnen för att kunna delta i beslutsprocessen, uppger Naturvårdsverket.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.