Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Salomon Abresparr: ”Själva idén är lite galen”

Publicerad: 24 januari 2012, 07:12

Fältbiologernas ordförande, Salomon Abresparr, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Salomon Abresparr
Ålder: 21
Arbetar som: Ordförande Fältbiologerna, student

Favoritbok: Nationalnyckeln, utgiven av Artdatabanken
Antal sidor: Man vet ännu inte hur stort bokverket kommer att bli, den första boken om dagfjärilar är på 407 sidor

Varför den bör läsas: Biologisk mångfald är det något av det viktigaste vi har. Men vi värdesätter tydligen inte biologisk mångfald tillräckligt högt, eftersom mångfalden alltid står inför ett stort hot från oss människor. Vi utrotar art efter art.

När når utrotningen sitt slut? Kommer vi att inse hur enormt viktig varenda liten art är innan det är för sent och våra ekosystem kollapsar? Nationalnyckeln har inte svaret på de här frågorna, men det är inte desto mindre ett bokverk som kan hjälpa oss att förstå naturen och hur underbar den är.

Nationalnyckeln är ett praktverk där man ska fånga alla Sveriges arter i text och bild. Själva idén är lite galen, men jag kan inte komma ifrån att det är helt fantastiskt! Illustrationerna är lysande, bilderna vackra och i början av boken finns ett längre kapitel om hur varje organismgrupp lever och om dess framtidsutmaningar. Vare sig man vill nörda in sig på varenda blomflugas levnadssätt eller bara bläddra igenom och få en glimt av mångfalden, så är Nationalnyckeln något för alla. Man blir förvånad hur finurlig naturen är.

I dag är vi för avskärmade från naturen för att vi ska förstå hur fantastisk den är. Jag tror att Nationalnyckeln kan inspirera till ett ökat engagemang för miljön. Det har den gjort för mig.

Bästa citatet: Om flyttande dagfjärilar: ”Vissa dagfjärilsarter är utpräglade migranter… Under flyttningen visar de migrerande fjärilarna en mycket stor målmedvetenhet. I en migrationsvåg kan det ingå flera miljontals individer, och en sådan mängd syns på radar när den kommer flygande. Finska väderlekstjänsten har vid flera tillfällen sett moln av fjärilar närma sig Finland över Finska viken!”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag skulle ge den till alla nyblivna föräldrar så att de kan växla mellan den, Alfons och Pippi.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.