Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Saluhall slutar sälja flygtransporterad frukt och grönt

Publicerad: 10 april 2018, 12:59

Foto: Obs. Bilden är ett fotomontage. Foto på flyg: Rosendahl/ Wikimedia Commons. Foto på frukt: Peddhapati/ Wikimedia Commons

Urban Deli slutar sälja frukter och grönsaker i butik som har flygtransporterats.


Urban Deli, som är en blandning av matbutik, saluhall, bar och restaurang, ska sluta att sälja frukter och grönsaker i butik som har flygtransporterats. Detta är en av flera åtgärder i företagets hållbarhetsarbete, där bland annat alla plastpåsar i butiken har ersatts med tyg- eller papperspåsar.

Urban Deli är en ekoloigisk nischaktör i dagligvarubranschen som till 50 procent ägs av Axfood. Åsa Domej, hållbarhetschef på Axfood, lyfter fram Urban Delis initiativ i sin blogg och skriver:
”Det kan tyckas som små åtgärder, men de är viktiga eftersom de blir symbolhandlingar som sänder signaler om starka värderingar och samtidigt bidrar till att flytta fram positionerna mot mera hållbar mat. Modigt och helt rätt i tiden.”

Hon ger dock inget besked om Axfoods stora varumärken Willys och Hemköp är beredda att följa i samma fotspår.

Maria Stenberg, hållbarhetsansvarig Urban Deli, säger i en kommentar:
”Frukt och grönsaker är ju generellt väldigt klimatsmarta livsmedel jämfört med animaliska produkter, men flygtransporten gör dem till klimatvärstingar. Därför har vi bestämt oss för att skippa dessa.”

Flygtransport används främst för färska, känsliga livsmedel med kort hållbarhet, exempelvis bär och örter. Urban Deli uppmuntrar sina kunder att äta svenska och europeiska bär när de är i säsong, eller frysta bär utanför säsong. Trädmogen mango, färska fikon, örter och sallader kommer man fortfarande att sälja så länge transporten inte skett med flyg.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.