Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Samåkningsrörelse växer så det knakar

Publicerad: 9 december 2015, 10:28

Den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen har under åtta år samlat 60 000 deltagare som tillsammans delar lika och bjuder varandra på skjuts. Nu har rörelsen slagit i taket och fått 300 skjutsgrupper i hela Sverige.


Digitaliseringen och delandets ekonomi är två tydliga trender i omställningen till ett mer hållbart näringsliv och samhälle. Det lanseras idag löpande ett stort antal såväl ideella initiativ som affärsdrivna företag som hjälper samhället och dess medborgare att dela resurser och funktioner.

Nu berättar Skjutsgruppen, en ideell samåkningsrörelse grundad redan 2007, att intresset tagit rejält med fart senaste året. Antalet medlemmar ökar med 1 000 personer i månaden och organisationen har idag 300 skjutsgrupper med 60 000 medlemmar.

– Många vill engagera sig, vilket vi tycker är jätteroligt. Vi kan se att det har varit en uppåtstigande kurva under året och att det är ännu fler som deltar i år än förra året, säger Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen, till Miljöaktuellt.

Gruppen samarbetar med 30 kommuner och erbjöd under fjolåret 1 623 948 samåkningskilometer med buss, bil, cykel och båt. Genom samåkningen undvek man att släppa ut 1 000 ton koldioxid. Besparingen i pengar blev hela 8 629 219 kronor.

Skjutsgrupper finns i alla län i Sverige och erbjuder ett gruppsystem som är framtaget tillsammans med länsstyrelserna i Örebro, Umeå och Örnsköldsvik.

– Vi utgår från deltagarna och man kan säga att vi inte är en pool med fordon utan en pool med människor. Det är byggt på en rörelse med människor som självorganiserar sig. En av de största nyttorna med Skjutsgruppen är miljön. I stället för att åka i fem bilar så får vi ned det till en. Det är många som deltar av den anledningen och det blir billigare för alla, säger Mattias Jägerskog och slår fast att organisationen bidrar till social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

– Vi har märkt att den sociala aspekten är gigantisk. Många människor blir vänner och man vidgar sina vyer, upptäcker sina grannar och arbetskamrater. Den största utmaningen är att skapa en förändring i vårt sätt att se på ägande. Vi arbetar mycket med att gå från det absoluta ägandet till tillgång.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.