Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Samarbete i matsektorn ska minska klimatutsläpp och gynna biologisk mångfald

Publicerad: 12 oktober 2021, 09:29

Lantmännen Cerealia och Paulig samarbetar om leverans av vete som minskar klimatutsläpp och samtidigt gynnar biologisk mångfald.

Foto: Pressbild

Samtidigt som trycket inför FN:s klimatkonferens COP26 ökar och talen avlöser varandra på FN:s högnivåsegment om biologisk mångfald i Kunming lanserar Lantmännen och Paulig en ny klimatsmart variant av en viktig livsmedelsprodukt, som även gynnar biologisk mångfald.


Lantmännen Cerealia och Paulig inleder samarbete för ett mer hållbart jordbruk. Det handlar om leverans av vete för tortillas-tillverkning, där vetet odlas i ett program kallat Klimat & Natur. Enligt Lantmännen har odlingsmetoderna i programmet minskat klimatpåverkan med närmare 30 procent sedan 2015. Enligt företagen innebar satsningen att uppskattningsvis 20 gårdar kan ställa om cirka 2700 hektar till mer hållbara odlingsmetoder. 

”Partnerskapet med Lantmännen är en viktig milstolpe för att nå Pauligs vetenskapsbaserade klimatmål som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser från värdekedjan med 50 procent till 2030”, säger Rolf Ladau, vd för Paulig, i en kommentar.

Det som uppges minska klimatutsläppen är bland annat klimatsmart växtnäring, fossilfria bränslen och precisionsodling. Samtidigt används lärkrutor, blommande kantzoner och kemikaliefri utsädesbehandling för att gynna den biologiska mångfalden. Det ”hållbara” vetemjölet ska börja användas 2023 och produkterna säljas på den nordiska och baltiska marknaden.

Samtidigt som lanseringen sker inleddes under förmiddagen det två dagar långa högnivåsegmentet vid FN-mötet COP15 om biologisk mångfald i Kunming, där ledarna för bland annat Unep, CBD, Ipbes, FAO, WHO, Unesco och Världsbanken manade till kraftiga åtgärder för att vända trenden för biologisk mångfald från förlust till återuppbyggnad med hjälp av skydd och hållbart brukande.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.