Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Samer vill massjaga rovdjur

Publicerad: 30 september 2009, 10:00

Sveriges samebyar vill avliva 208 rovdjur, mest lodjur. Flera renhjordar hotas enligt samernas riksförbund av kollaps på grund av rovdjursangrepp.


Ämnen i artikeln:

JaktRovdjur

Svenska samebyar har förlorat många renkalvar till rovdjur i år, i ett fall fler än hälften, uppger Östersundsposten. Svenska samernas riksförbund (SSR) säger att situationen akut och att flera renhjordar hotas av kollaps på grund av förlusten av kalvar.
– När den kritiska punkten har passerats så är utvecklingen irreversibel och fortsätter tills hjorden har utplånats. Vi anser i likhet med många andra att rovdjur har en plats i den svenska naturen, men stammarna har blivit oproportionerligt stora, säger Anders Blom, förbundsdirektör för SSR, till Östersundsposten.

Nu lämnar samebyarna in en gemensam ansökan om massjakt till Naturvårdsverket. Man vill skjuta 208 rovdjur, varav de flesta är lodjur


Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

JaktRovdjur

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.